Mussolini pidas Hitlerit romantikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benito Mussolini novembris 1937.
Benito Mussolini novembris 1937. Foto: AP / Scanpix

Itaalia diktaator Benito Mussolini pidas sakslasest ametivenda Adolf Hitlerit suureks romantikuks ja põlastas paavsti, selgub tema armukese päevikust, millel põhinev raamat «Salajane Mussolini» homme ilmub.


Itaalia ajaleht Corriere della Sera avaldas eile raamatust mõned katkendid, vahendab AFP.

Aastatel 1932-1938 kirjutatud päevaraamatus kirjeldab Claretta Petacci muu seas paadisõitu, mille käigus lahkas Mussolini Hitleri juudivaenulikke seaduseid ja väitis enda olevat rassist juba aastast 1921. Teda häiris arvamus, nagu ta jäljendanuks Hitleri ideid.

«Ma ei saa aru, kuidas nad saavad mõelda, et ma imiteerin Hitlerit, ta polnud veel sündinudki... Peame andma itaallastele rassitunnetuse, et nad ei moodustaks segakaste, et nad ei rikuks ära seda, mis on meis ilus,» ütles Mussolini.

Petacci raamatust ilmneb, et Mussolini uskus, et juudid tuleks hävitada. Ühtlasi kaalus ta tehissaare ehitamist, kuhu viidaks kõik juudid.

1938. aasta oktoobris ütles Mussolini Petaccile, et füürer on väga tore mees ja südamelt suur romantik. «Kui ta mind nägi, olid tal pisarad silmis. Ma tõesti väga meeldin talle,» öelnud Il Duce.

Mussolini aga ei sallinud paavst Pius XI, kuna too kiitis heaks katoliiklaste ja juutide vahelised abielud. Mussolini arvates tegi Pius kirikule ja usule suuremat kahju kui ükski tema eelkäija. Ka mõte itaallase ja aafriklase omavahelisest abielust ajas tal külmajudinad üle selja.

Teise maailmasõja lõpus põgeneda üritanud Mussolini ja Petacci surid koos 1945. aasta aprillis, pärast seda, kui partisanid nad vangi võtsid ja hukkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles