Pihkva oblastis jahitakse kahte kodakondsust omavaid riigiametnikke

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardil paistavad Võru- ja Põlvamaa ning Petseri Venemaa poolel.
Kaardil paistavad Võru- ja Põlvamaa ning Petseri Venemaa poolel. Foto: Igor Taro/Postimees

Pihkva oblasti võimud püüavad iga hinna eest välja selgitada riigiametnikke, kel on kaks kodakondsust - Venemaa ja Eesti oma.


Inimesed said topeltkodakondsust isegi veel 1990ndatel, kuid seaduste järgi tohib ametnik olla vaid ühe riigi kodanik, kirjutab Pervõi Kanal.

Näiteks Tatjana Bogatoval on nii punane kui sinine pass. Neist sinise ehk Eesti passiga käib ta Euroopa Liidus, sest siis pole viisat vaja.

Kogu lugu sai alguse 1920. aastal, kui Nõukogude Venemaa ja Eesti Vabariik allkirjastasid Tartu rahuleppe. Selle järgi sai noor Eesti Vabariik omale territooriumi Narva jõe paremal kaldal ja kogu Petseri krai.

Kui Eesti taasiseseisvus, hakati kodakondsust andma neile, kes aastatel 1920-1940 elasid Eestis, sealhulgas Petseris.

Eesti Vabariigi Peterburi Peakonsulaadi Pihkva kantselei juht Carl Eric Laantee Reintamm selgitas Pervõi Kanalile, et Eesti seaduste järgi on kodanikud need, kelle eelkäijad omasid Eesti kodakondsust 16. juunil 1940. aastal.

Kokkuvõttes sai sinise passi 10 000 Pihkva elanikku. Topeltkodakondsust omavate inimeste hulgas on aga ka riigiametnikke.

Pihkva oblasti prokuröri esimene asetäitja Elmira Kanajeva sõnul seavad kahte kodakondsust omavad inimesed omale kindlad piirangud. Need inimesed ei tohi tema väitel töötada riigiametis, munitsipaalametis ega pääseda töö tõttu ligi ka riigisaladustele.

Aktiivsete otsingute käigus leiti ligikaudu kümme inimest, kes rikuvad seadust. Nende hulgas on tolliametnike, piirivalvureid ja miilitsatöötajaid.

Prokuratuur on kindel, et suur osa ametnikest peitis teise passi lihtsalt ära.

Eesti välisministeeriumist saadi nimede avalikustamise soovile eitav vastus.

Diplomaat Laantee Reintamm kinnitas, et nemad topeltkodakondsust omavate inimeste nimesid küll avalikustama ei hakka.

Petseri rajooni administratsiooni ülema Fjodor Kohanovi näitas üles nutikust ja kohustas kõiki ametnikke omale Schengeni viisat taotlema. Euroopa Liidu kodanikud seda ju ei vaja. Nüüd on ta kindel, et kohalike ametnike read on nn puhtad.

Minu seisukoht on kindel - kuna me elame Venemaal, siis loomulikult peavad meil olema Vene passid, rääkis Kohanov. Kui keegi tahab saada mõne teise riigi kodakondsust, siis peab ta loobuma sünnimaa omast.

Petseri elanikud suhtuvad sinist passi omavate ametnike otsingutesse hämminguga. Nende sõnul on kõige olulisem see, et sinist passi ka kõigi teiste jaoks ära ei keelataks, mitte siis üksnes riigiteenistujate jaoks.

Kohalik elanik Valentina Gnidkina rääkis, et juba varasematel aastatel käisid inimesed Eestis tööl - Tallinnas, Tartus, Räpinas. Elu pole muutunud ja samamoodi kulgeb see ka nüüd.

Hommikul sõidavad kahte passi omavad Petseri elanikud Venemaalt Eestisse ja õhtul jälle tagasi koju. Kui piirivalvet poleks, siis ei hakkaks silma ka kahte riiki eraldav piir.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles