Minister süüdistab Jobbiku ja mustlaste kakluses poliitikuid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelustatud, aga jätkuvalt koos käiv Ungari Kaardivägi.
Keelustatud, aga jätkuvalt koos käiv Ungari Kaardivägi. Foto: AFP / Scanpix

Poliitikud ja Ungari paremäärmuslaste poolehoidjad on vastutavad nädalavahetusel Sajobabonys aset leidnud radikaalrahvusliku Jobbiku partei ja mustlaste vahelise kokkupõrke eest, leidis eile Ungari tsiviiljulgeoleku minister Gabor Juhasz.

Ministri hinnangul käitus politsei üritusel professionaalselt.

Jobbiku ja selle praeguseks juba keelustatud sõjalise tiiva Ungari kaardiväe ning mustlaste vahel puhkenud kokkupõrke ajas politsei laiali esmaspäeva esimestel tundidel. Umbes saja osalejaga rüseluse pärast sulgesid korrakaitsjad ajutiselt ka Sajobabonysse viiva maantee.

Ungari valitsuse pressiesindaja Domokos Szollar rõhutas, et see, kui keelatud organisatsioonid provotseerivad vähemusi, on vastuvõetamatu. Nagu ka see, kui ennast ähvardatuna tundvad vähemused reageerivad sellele vägivallaga.

Jobbiku kohaliku liidri Gabor Bencsi väitel ründas neid umbes 30-40 kõblaste ja kirvestega relvastatud mustlast. «Me ei provotseerinud kohalikku vähemust,» väitis mustlastevaenulikkuse poolt tuntud erakonna esindaja.

Sajobabony linnapea Imre Nagy sõnul tekkisid aga pinged pärast Jobbiku ja Ungari Kaardiväe laupäevast foorumit, millel osales lisaks kohalikele ka teiste kantide päramäärmuslasi.

 

Borsod-Abauj-Zempleni maakonna politseijuht käskis kogu selle piirkonna korrakaitsjail olla kõrgendatud valmisolekus. «Ungari peaks üles ärkama fakti suhtes, et see on valimiste aeg ja mitte kodusõda,» vahendas maakonna keskuse Miskolci linnapea Sandor Kali sõnu Budapest Times.

Kali tunnistas, et kogu maakonna politseinikud tuli nädalalõpul koondada Sajobabonysse. «Miskolcis polnud peaaegu ühtki politseinikku järel,» märkis Kali, lisades, et see muutunuks suureks probleemiks, kui linnas panduks tol ajal toime mõni tõsine kuritegu.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles