Vene kohus keelustas surmanuhtluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene konstitutsioonikohtu liikmed.
Vene konstitutsioonikohtu liikmed. Foto: AFP / Scanpix

Vene konstitutsioonikohus otsustas täna, et Venemaal ei saa surmanuhtlust kellelegi määrata isegi pärast tuleva aasta 1. jaanuari, mil sellele kehtestatud moratoorium lõppeb, vahendas AFP.


Moratooriumi lõpp «ei võimalda surmanuhtlust Venemaa territooriumil määrata,» ütles kohtu president Valeri Zorkin oma otsuses.

Tema sõnul on surmanuhtlus Venemaal võimatu karistusvorm, sest riik on andnud allkirja rahvusvahelistele protokollidele, mis selle keelustavad.

Riigis pole ühtki surmanuhtlust täide viidud alates 1999. aastast, mil konstitutsioonikohus otsustas, et surmanuhtlust ei saa karistuseks määrata enne, kui kõikjal Venemaal on sisse viidud vandekohtud.

Tšetšeeniast saab tuleva aasta 1. jaanuaril viimane Vene piirkond, kus vandekohtute süsteem kehtima hakkab.

Venemaa on kohustatud surmanuhtluse ära kaotama seoses asjaoluga, et Euroopa Nõukogu liikmena on Moskva allkirjastanud Euroopa Inimõiguste Konventsiooni vastava protokolli.

Vene riigiduuma ei ole dokumenti siiski veel ratifitseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles