Clinton: Iraani rahutustest osavõtjate surmamõistmine on murettekitav

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelavaldus Iraanis.
Meelavaldus Iraanis. Foto: AFP / Scanpix

Iraani juunivalimiste järel puhkenud rahutuste ajal vahistatud opositsiooniliikmete surmamõistmine on kahetsusväärne ja murettekitav, ütles USA välisminister Hillary Clinton.

Iraani riiklik ringhääling teatas täna, et valimisjärgsetes rahutustes osalemise eest on viis inimest mõistetud surma ja 81 kuni 15 aastaks vangi.

Presidendivalimistel kaotanud opositsioonikandidaatide poolehoidjad, kes süüdistasid Mahmoud Ahmadinejadile võidu toonud valimisi võltsimistes, tulid tänavatele meelt avaldama, vallandades rahutused, milliseid ei olnud Iraanis nähtud 1979. aasta Islamirevolutsioonist alates.

«See on väga kahetsusväärne, murettekitav areng, et Iraanis määrati sellised karistused, et surmanuhtlus määrati inimestele, kes väljendasid vastuseisu valitsusel tänaval meelt avaldades,» ütles Clinton Kabulis.

USA välisminister lubas seista iraani rahva õiguse eest end väljendada ning nõuda endale vabadust ja õigusi, mida iga inimene väärib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles