Türgi valitsus kahtlustab erukindraleid putšiplaanis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi paramilitaarsete jõudude endine komandör Sener Eruygur valitsusvastasel protestimarsil Ankaras.
Türgi paramilitaarsete jõudude endine komandör Sener Eruygur valitsusvastasel protestimarsil Ankaras. Foto: AP / Scanpix

Türgi võimud arreteerisid täna kaks kindralit, keda süüdistatakse terroristliku rühmituse rajamises ja juhtimises ning vandenõu ettevalmistamises praeguse islamismi kalduva valitsuse kukutamiseks.

Anatolia uudisteagentuuri teate kohaselt andis kohus loa pikemaks ajaks kinni võtta paramilitaarse sandarmeeria endise juhi Sener Eruyguri ning armee endise esimese komandöri Hursit Toloni, vahendas Reuters. Mõlemad mehed viidi ühte vanglase Istanbulis.

 

Kahte vahistatud erukindralit kahtlustatakse kuulumises ultranatsionalistlikku varirühmitusse Ergenekon. Mõlemad olid nende paarikümne inimese seas, kes peeti juba teisipäeval kinni seoses juurdlusega, mis kestab juba kuid seoses kuuldustega plaanitavast riigipöördest.

Kohtualused tõrjuvad süüdistusi ning väidavad, et neilt on vabadus võetud ebaseaduslikult. Eruygur juhib  muu hulgas ühte kemalistlikku assotsiatsiooni, mis aitas eelmisel aastal korraldada valitsusvastaseid massimeeleavaldusi. Ametlikult on lisaks kahele kindralile praeguseks arreteeritud veel kaheksa kahtlusalust, nende hulgas ka üks prominente ärimees.

Meedia andmetel sattus haarangu tulemusena võimude kätte ka vandenõulaste salaplaan, mille kohaselt oleks mitmekümnes provintsis rahvast kutsutud juba homseks ebaseaduslikele protestiaktsioonidele ning kavandatud atentaate ja rünnakuid julgeolekujõudude vastu.

Türgi on viimase poole sajandi jooksul üle elanud mitu sõjaväelist riigipööret ning selle perioodi vältel pole seal poliitilistel põhjustel armeejuhte kunagi arreteeritud.

Euroopa Liitu pürgiva riigi armee näeb ennast ilmaliku riigikorralduse kaitsjana ning sekkub võimuküsimustesse tavaliselt siis, kui valitsus kaldub kindralite meelest liialt peale suruma islamiusku. Türgi praegune valitsus on paljude hinnangul juba sattunud vastuollu ilmaliku põhiseadusega, mistõttu taotletakse konstitutsioonikohtus võimuloleva AK-partei keelustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles