USA loodab enamiku vangistatud taliibidest ümber kasvatada

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaan pidamas Punase Risti kontoris telefonikõnet oma Bagramis istuva vennaga.
Afgaan pidamas Punase Risti kontoris telefonikõnet oma Bagramis istuva vennaga. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika sõjaväe teatel võib suurem osa praegu Afganistanis nende Bagrami vanglas istuvast 700 kinnipeetavast vabaks pääseda, sest nad on Talibaniga liitunud pigem raha kui ideoloogia pärast, kirjutab ajaleht USA Today.

Ekspertide hinnangul näitab see, et osaga Talibanist tööd ja majanduslikku arengut pakkudes rahu tegemine võib olla lihtsam kui varem arvati.

Brigaadikindral Mark Martins rääkis USA Todayle, et nende hinnangul on vaid 10-20 protsenti Bagrami kinnipeetavaist lepitamatult talibanimeelsed. «On sellesse relvastatud konflikti sattunud inimesi, kes on juhuslikud partisanid,» märkis kindral, kes vaatab seal üle Ühendriikide kinnipidamispoliitikat.

See hinnang põhineb vestlustel sõjaväelaste, Afganistani usuliidrite ja vaimse tervise ekspertidega. Peagi kolitakse Bagrami kinnipeetavad uutesse ruumidesse, kus neil võimaldatakse veeta aega vabas õhus, keeletundides ja kutseharidusõppes, mis peaks neid valmistama paremaks eluks väljaspool trelle.

Afganistani Inimõiguste Organisatsiooni juhi Lal Gul Lali hinnangul võib see lähenemine töötada, sest paljud inimesed liituvad Talibaniga vaid raha pärast. Tihti pakuvad terroristid paremat palka kui Afganistani riigi armee ning töötute osakaalu hinnatakse selles kriisiriigis kuni 40 protsendile.

«Kui toimub areng, kui leidub tööd ja võimalusi inimestele, siis ma usun, et Taliban pole enam nii tugev kui praegu,» ütles Lal.

Selle jutuga nõustus ka kuus ja pool aastat Guantanamo vanglas veetnud endine Talibani võitleja Omar al-Madani. «Kui oleks olemas rehabilitatsioon, poleks ka selliseid võitlejaid,» märkis al-Madani, kellest sai pärast 2008. aastal trellide tagant vabanemist kinnipeetavate õiguste eest võitleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles