Soome keskmine abielu kestab 11 aastat

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine pulmakleidis.
Naine pulmakleidis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Pealinnas Helsingis kestab keskmine abielu lühemat aega kui Soomes keskmiselt, nentis ajaleht Helsingin Sanomat. Kui Soome keskmine abielu kestab 11 aastat, siis Helsingi vastav näitaja on seitse aastat.

Asjatundjate hinnangul on Helsingi nõrgemate peresidemete põhjuseks individualistlik linnakultuur – lahkuminek pole tabu. Suured kinnisvaralaenud sunnivad abikaasasid pikki töötunde tegema, mis tähendab lühemat aega mehe või naisega ning sagedasemaid vaidlusi kodutööde tegemise üle. Helsingin Sanomate teatel vähendab paaride rahulolu ka lastesaamine.

«Soome on lahutusstatistika poolest Euroopa tipus,» lisas leht. «Veidi vähem kui pooled Soome abieludest lõppevad lahutusega, hoolimata asjaolust, et abiellumise populaarsus on natuke tõusnud, sündinud on rohkem lapsi kui eelmistel aastatel ja keskmiselt kulutatakse pulmadele üle 5000 euro.»

Lahutuste sagenemisele aitab kaasa ka naiste tööhõive ja majanduslik sõltumatus. Kui see majanduslikult vajalik pole, eelistavad inimesed halba abiellu mitte jääda.

Ühe selgituse kohaselt võiks lahutuskäitumist selgitada ka geneetiliste faktoritega. «Loomulikult pole olemas spetsiifilist lahutusgeeni,» rääkis lehele Markus Jokela Helsingi Ülikooli psühholoogiaosakonnast. «Selle asemel räägime me rühmast päritud bioloogilistest faktoritest ja isiksuseomadustest.»

«Neist üks tähtsamaid on inimese kalduvus näha maailma negatiivses valguses ja kuulda teistelt ainult kriitikat,» rääkis Jokela. «Teised olulised isiksuseomadused on näiteks impulsiivne käitumine ja kalduvus alkoholismile.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles