Poola peaminister tahab kaotada presidendi vetoõigust

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk.
Poola peaminister Donald Tusk. Foto: Raigo Pajula.

Poola peaminister Donald Tusk ütles laupäeval, et tahab võtta riigi presidendilt vetoõiguse ja lõpetada nii reforme takistanud institutsionaalsed konfliktid.


Poola president, Tuski konservatiivist rivaal Lech Kaczynski on pannud veto reale valitsuse seaduseelnõudele, mille hulgas olid ka meedia-, tervishoiu- ja pensionireformid, kuna tema sõnul kahjustavad need tavaliste tööliste huve.

Samuti on Kaczynski ja tema kaksikvend Jaroslaw, kes juhib euroskeptilist opositsioonierakonda Seaduse ja Õigluse Parteid (PiS), takistanud Tuski jõupingutusi Poola eurotsooni viimiseks.

«Presidendil ei tohiks vetoõigust olla. Rahvas teeb oma otsused valimistel ja riiklikud institutsioonid ei tohiks omavahel konfliktis olla,» ütles Tusk pressikonverentsil.

«Muutkem osasid määrusi, nii et meil oleks vähem konflikte ja rohkem koostööd. Me teeme ettepaneku muuta põhiseadust, nii et võimu kese oleks valitsuses. Presidendi vetoõigus toob rohkem kahju kui kasu.»

Tuski ettepanekud, mis võiksid jõustuda juba järgmiste presidendivalimiste ajaks oktoobris, muudaksid presidendi valdavalt tseremoniaalseks riigipeaks, kelle valib parlament, mitte rahvas, nagu praegu.

Tusk süüdistas Kaczynskit hiljuti valitsuse eelarvedefitsiidi suurenemises ja riigivõla kasvamises, sest president kinnitas valmidust panna veto kulude kärpimisele.

Samuti on valitsusjuht ja riigipea tülitsenud selle üle, kes peaks Poolat esindama sellistel rahvusvahelistel üritustel nagu Euroopa Liidu tippkohtumised. Tavaliselt osalevad nad mõlemad.

Poola kõige populaarsema poliitiku Tuski sõnul võib valitsus põhiseadusreformi seaduseelnõu kevadeks heaks kiita ning ta ei välistanud põhiseaduse muutmise üle ka rahvahääletuse korraldamist.

President Kaczynski nõunik Pawel Wypuch kritiseeris Tuski ettepanekuid kohe teravalt ja nimetas neid valitsuserakonna katseks võimu haarata. Samuti nimetas ta ebarealistlikuks põhiseaduse muutmist sedavõrd lühikese aja jooksul.

Tuski on peetud Kaczynski peamiseks rivaaliks järgmistel presidendivalimistel, kuid analüütikud arvavad, et kui tema põhiseadusmuudatused läbi lähevad, tahab ta ilmselt siiski peaministriks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles