USA vangla piirab kinnipeetavate toitumist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangid korvpalli mängimas.
Vangid korvpalli mängimas. Foto: NYT/SCANPIX

Plainfieldi vangla kinnipeetavad Indiana osariigis ei saa rääkida tasuta lõunatest või üldse mingitest lõunatest, vähemalt kolm päeva nädalas, nendib ajaleht USA Today.

 

Nimelt otsustas vangla ära jätta lõunasöögid reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti – see on pilootprojekt, mis peaks laienema kogu osariigi kinnipidamisasutustesse. Uue päevakava kohaselt saavad Plainfieldi kinnipeetavad neil päevadel kell kuus hommikul hommikusööki ja lõunat koos ning kümme tundi hiljem õhtusööki. Esmaspäevast neljapäeviti lisandub lõunasöök kell 11.30.

Indiana vanglaameti väitel pole küsimus mitte rahas, vaid vangide eest hoolitsemises. Ning kui see Plainfieldis toimib, hakkab sama kord kehtima ka ülejäänud 29 osariigi kinnipidamisasutuses.

Indiana vanglate ameti pressiesindaja Doug Garrisoni sõnul on nad saanud pärast muudatuse sisseviimist möödunud kuul üsna vähe kaebusi. Vanglaametnike väitel tahetakse lõunate ärajätmisega anda vangidele rohkem aega õppimiseks ja puhkuseks. «Toidu jagamine on aeganõudev ettevõtmine, millele kulub tunde,» rääkis Garrison. «Ühe söömaaja ärajätmisega saame korraldada oma programme efektiivsemalt.»

Ameerika Kodanikuõiguste Liidu direktori Elizabeth Alexanderi sõnul tekitab lõuna ärajätmine aga tohutu vahe söömaaegade vahele. «Vangide pikaks ajaks nälga jätmine ei ole viis millegi lahendamiseks,» märkis ta. «Toit pole koht, kust teha kärpeid, eriti arvestades, et see moodustab väga väikse osa vangla eelarvest.»

Toitlustamisele kulub umbes viis protsenti Indiana osariigi vanglate ameti aastaeelarvest.

Kodanikuõiguste liidu Indiana osakonna tegevdirektor Gil Holmes tunnistas, et on muudatusest teadlik, kuid kuna vangidelt kaebusi laekunud pole, ei kavatse nad midagi selles suhtes ka ette võtta.

Eelarvekärbete tõttu on ka mõned teised osariigid otsustanud vangide toitmist piirata. Näiteks Georgias ei saa kinnipeetavad nädalavahetuseti lõunat, Ohio aga kaalub laupäeviti ja pühapäeviti hommikusöögi pakkumise lõpetamist. Mõned osariigid on piiranud menüüd piimale ja puuviljadele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles