Venemaalased soovivad endiselt surmanuhtluse taastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmanuhtluse vastu protestijad Moskvas.
Surmanuhtluse vastu protestijad Moskvas. Foto: AP / Scanpix

Venemaa elanikud usuvad endiselt, et kõrgeim karistusmäär - surmanuhtlus suudab vähendada ränkade kuritegude hulka ning poodavad selle taastamist, näitasid täna avaldatud arvamusuuringu tulemused.


Küsitletuist 41 protsenti peab vajalikuks surmanuhtluse taastamist endisel kujul, veel 12 protsenti on veendunud, et selle rakendamist tuleks isegi laiendada, kinnitasid Levada keskuse sotsioloogid novembrikuisele uuringule viidates.

Juunikuus avaldas surmanuhtluse taastamisele toetust 37 protsenti vastanuist, selle laiendamise vajadusest rääkis 16 protsenti.

Surmanuhtluse tühistamist toetab praegu (ja ka juunikuus) 14 protsenti küsitletuist, 24 protsenti pooldab praeguse moratooriumi säilimist (juunis 20 protsenti).

Venemaa konstitutsioonikohus pani eelmisel nädalal punkti ammusesse vaidlusse selle üle, kas surmanuhtluse rakendamine on Venemaal võimalik pärast vandekohtute ellukutsumist riigi viimases subjektis - Tšetšeenias alates 2010. aasta 1. jaanurist.

Kohus otsustas, et surmanuhtluse rakendamine ei ole võimalik.

«Jutt ei käi mitte surmanuhtluse moratooriumi pikendamisest, vaid sellise karistusmäära keelustamisest tervikuna,» selgitas kohtu pressiteenistus.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles