Europarlament: Somaalias tuleb võidelda piraatluse tekkepõhjustega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grupp Somaalia piraate on allaandmise märgiks tõstnud käed üles.
Grupp Somaalia piraate on allaandmise märgiks tõstnud käed üles. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu piraatluse vastane operatsioon Somaalia ranniku lähedal on olnud edukas, ent piraatlust ei saa kaotada ilma, et tegeletaks selle nähtuse tekkepõhjustega - vaesus, ebaõnnestunud riiklus, väärastunud suhtumine piraatlusesse - rõhutab europarlamendi resolutsioon, mis võeti täna 479 poolt-, 96 vastu- ja 54 erapooletu häälega Strasbourgi plenaaristungil vastu.

Operatsioon EU NAVFOR Atalanta aitab tagada meresõiduturvalisust Somaalia ranniku lähedal, kuid võitlus piraatluse vastu saab olla edukas ainult juhul, kui ulatuslikult tegeletakse selle nähtuse tegelike põhjustega, vahendas europarlamendi pressiesindaja.

Europarlamendi saadikute arvates on asjakohane alustada NAVFORile täienduseks piiratud ulatusega Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitilist operatsiooni, selleks et koolitada välja Somaalia enda julgeolekujõud.

Parlamendi hinnangul on kahetsusväärne, et 35-40 protsenti piirkonnas viibivatest laevadest ei ole ikka veel kantud meresõiduohutuse koordineerimiskeskuse registrisse.

Saadikud rõhutavad vajadust, et kõik laevad järgiksid EU NAVFOR Atalanta soovitusi. Seeläbi saab tagada võimalikult kõrge julgeoleku tase ja
vähendada rünnaku või kaaperdamise ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles