Mustal turul küsitakse Rootsi ja Soome elamisloa eest 2000 eurot

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passikontroll
Passikontroll Foto: PA Wire /Scanpix

Rootsi elamislubadega kaubeldakse mustal turul üle kogu Euroopa, illegaale huvitab ka Soome elamisluba.


Rootsi raadio uudistetoimetuse andmetel maksab elamisluba 2000 eurot (31 300 krooni) ja vastavat kleepsu passis omav inimene võib reisida vabalt Schengeni viisaruumis, vahendas Kauppalehti.

Elamisluba on passi liimitav kleeps, millel on nii ELi kui vastava riigi tunnusmärgid. Rootsi ja Soome kleebikuid valmistatakse Vantaa endises rahapajas, mis nüüd kuulub Prantsuse Gemalto kontsernile.

«Meil pole andmeid sellest, et neid oleks varastatud. Igal kleepsul on number ja üksnes tootja omab nende valmistamiseks vajalikke juhiseid. Tegelikkuses saab muidugi kõiki asju võltsida,» rääkis Gemalto müügijuht Matti Kovalainen.

Rootsis tegeleb elamislubadega migratsiooniamet (Migrationsverket). Selle esindaja arvates võib olla kadunud vaid «üksikuid kleepse». Sel aastal on migratsiooniamet väljastanud 80 000 elamisluba, mille hulgas on ka lubade pikendamised.

Rootsi raadio andmetel saadetakse ebaseaduslikud kleepsud Kreekasse, kus neid täiendatakse isikuandmetega ning kleebitakse seejärel passidesse.

Kovalaineni jutu järgi pole Vantaas nähtud ühtegi Rootsi elamisloaks väidetud musta turu kleebist. «Samas oleme meie üksnes tootjad ja võltsingud jõuavad politsei kätte,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles