Naši protestib Nõukogude monumendi eemaldamise vastu Usbekistanis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine Usbeki NSV vapp.
Kunagine Usbeki NSV vapp. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaa Kremli-meelne noorteliikumine Naši kavatseb minna meelt avaldama Usbekistani pealinna Taškenti sealse Nõukogude sõjamälestusmärgi eemaldamise vastu, teatas Raadio Vabadus.

Naši teatel nõuavad nad Usbeki valitsuselt ametliku vabandust selle eest, et too toimetas Taškendi südalinnast minema Kodumaa kaitsja monumendi, mis seisis seal üle 35 aasta. Ühtlasi soovib Vene noorteliikumine kuju tagasitoomist.

Möödunud nädalavahetusel viidi 1973. aastal rajatud Sõjalise au pargist minema kõik selle monumendid. Lisaks eelmainitule ka Nõukogude sõdurite kuju ning Nõukogude sõjalennukute, rakettide, tankide ja kahurite näidised.

Usbekistani kaitseminister selgitas, et see relvapark ei peegeldanud nende kaasaegset ajalookontseptsiooni ning käis vastu lähedalasuva Usbekistani Relvajõudude Muuseumi näituse sisule.

Naši juht Nikita Borovikov leidis aga, et kujude äraviimine on Usbeki võimude katse kirjutada ümber ajalugu Nõukogude Liidu võidust fašismi üle, eesmärgiga meeldida uutele liitlastele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles