USA soovib Abhaasiasse rahvusvahelisi politseijõude

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahuvalvajad Abhaasias toimuval õppusel. Pilt on tehtud 4. mail..
Vene rahuvalvajad Abhaasias toimuval õppusel. Pilt on tehtud 4. mail.. Foto: AP / Scanpix.

USA riigidepartemang teatas eile oma tugevast toetusest Gruusia territoriaalsele terviklikkusele ning kutsus üles saatma konfliktipiirkonda rahvusvahelisi politseijõude.

Abhaasias viimastel päevadel toimunud plahvatustega seoses avaldatud pressiteates kutsutakse viivitamatult lõpetama rünnakuid mõlemal pool relvarahu kontrolljoont ning tegema pingutusi läbirääkimiste taasalustamiseks, et võimaldada põgenenud tsiviilelanikel naasta kodudesse.

Ühendriikide välisministeerium kutsus ühtlasi ka Venemaad üles hoiduma edaspidi provokatiivsetest sammudest ning konsulteerima Thbilisiga iga sammu osas, mida kavatsetakse tulevikus ette võtta Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

Veidi enam kui nädala jooksul toimus separatistliku Abhaasia linnades ning ka Gruusia kontrolli all olevatel aladel mitu plahvatust, mille tagajärjel hukkusid inimesed, neist neli alles eile, vahendas Lenta.ru.

Washington soovitas viimaste rünnakute järel tehtud avalduses saata nendesse piirkondadesse viivitamatult rahvusvahelised politseijõud. Praegu hoiavad seal korda Vene rahuvalvajatest koosnevad SRÜ kollektiivsed rahutagamisjõud.

Abhaasia tunnustamata juhtkond asetas kogu süü plahvatusteseerias Gruusiale ning regiooni liider teatas eile õhtul igasuguste kontaktide katkestamisest Thbilisiga.

Gruusia valitsus mõistis aga samuti rünnakud hukka ning süüdistas omakorda vägivallaaktides Venemaad, mis toetab separatiste nii poliitiliselt, sõjaliselt kui ka majanduslikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles