Poola tahab kommunismi jäljed välja juurida

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni veresaun on üks poolakate mälestusi Nõukogude Liidust.
Katõni veresaun on üks poolakate mälestusi Nõukogude Liidust. Foto: SCANPIX

Kui te kavatsesite Internatsionaali lauldes Varssavi südalinna kunagise kompartei peakorteri juurde marssida, siis unustage see kava, soovitab Briti ajaleht The Times artiklis, mis kirjutab Poola plaanist keelata punasümboolika.

Tõenäoliselt tuleval aastal jõustuva Poola karistusseadustiku artikkel 256 järgi võib kommunismi glorifitseerijat oodata kuni kaheaastane vangistus. Uus seaduseparandus keelustab ka haakristid ja natsisümboolika.

Seadus on juba saanud senati heakskiidu ja hiljemalt esmaspäevaks peab sellele allkirja andma ka president Lech Kaczynski ning keegi Varssavis ei kahtle, et riigipea seda teeb.

Tema endisest peaministrist ja Korra ja Õiguse partei juhist kaksikvend Jaroslaw Kaczynski on öelnud: «Mitte ühelgi kommunismi sümbolil pole Poolas õigust eksisteerida, sest need sümboliseerivad genotsiisüsteemi, mida tuleks võrrelda natsismiga.»

«Selle mõte on näidata, et kommunismis polnud midagi romantilist või lõbusat,» vahendab Times ühe kommentaatori sõnu. «See ei olnud nali. Ega ka ideoloogia, mis pannuks südamed kiiremini põksuma: see pani südamed seiskuma, närbuma või kalestuma.»

 

Välisminister Radoslaw Sikorski aga ütles selle kuu alguses, et Varssavi pilvelõhkuja, mis tuli Josif Stalini kingitusena Poola rahvale, tuleks buldooseriga laiali lükata. «Poola ekvivalent Berliini müüri langemisele oleks Teaduse ja Kultuuri palee lammutamine,» leidis ta. «Ökoloogilises mõttes on see ebasõbralik ehitis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles