Poola leppis kokku USA sõdurite riiki paigutamise tingimustes

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk.
Poola peaminister Donald Tusk. Foto: Raigo Pajula.

Poola ja USA leppisid pärast pikki läbirääkimisi kokku Ühendriikide sõjaväelaste Poola territooriumile paigutamise õiguslikes üksikasjades, ütles asekaitseminister Stanislaw Komorowski reedel.

Vägede staatuse lepe (SOFA) avab tee USA raketipatarei Patriot paigutamisele Poolasse järgmisel aastal osana selle NATO liikmesriigi õhutõrje moderniseerimise plaanist.

«Peaminister Donald Tusk kiitis heaks läbirääkimiste tulemused, mida ma pidasin ameeriklastega,» ütles Komorowski Reutersile.

Vastavalt kokkuleppele, mille osapooled allkirjastavad 10. detsembril, langevad USA sõdurid, kes sooritavad õigusrikkumisi väljaspool oma baasi ja mitte teenistuskohustusi täites, Poola jurisdiktsiooni alla, ütles Komorowski. Leping hõlmab ka USA vägede Poolas viibimise maksustamist.

USA ja Poola vahel sõlmitud leping näeb ette Patriot õhutõrjepatarei saatmist Saksamaalt Poolasse mitu korda aastas kuni 2012. aastani.

Poola relvajõud kasutavad patareid oma kaitsesüsteemide kaasajastamiseks.

Komorowski ütles varem sel aastal Reutersile, et USA patarei jääb Poolasse alatiseks alates 2012. aastast ning Varssavi kavatseb osta omale ka raketitõrjesüsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles