Kreml: Jaapan on Kuriili saarte küsimuses liiga emotsionaalne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriili saared.
Kuriili saared. Foto: Postimees.ee.

Jaapani «üleliia emotsionaalne» seisukoht Kuriili saarte ümber käivas pikaajalises piiritülis segab lahenduse leidmist, ütles Kremli administratsiooni juht Sergei Narõškin uudisteagentuuri AFP vahendusel.


Tokyo ja Moskva vahel on 1945. aastal Nõukogude vägede poolt hõivatud Kuriilide küsimus üleval olnud aastakümneid. Seetõttu pole kaks riiki II maailmasõja järel sõlminud rahulepingut.

Neli vaidlusalust saart asuvad Jaapani Hokkaido saarest põhja pool. Venemaa nimetab neid Lõuna-Kuriilideks ja Jaapan Põhjaterritooriumiks.

Jaapanis visiidil viibiv Narõškin juhtis erilist tähelepanu Jaapani ministri Seiji Maehara sõnadele, kes ütles eelmisel kuul, et saared hõivati illegaalselt. «Tulemusliku dialoogi pidamiseks tuleb vältida mittevajalikke emotsioone, mille eesmärk on vaid hagu lisamine poliitilisse tulle,» teatas Jaapani valitsusjuhti külastav Narõškin.

Jaapani peaminister Yukio Hatoyama lubas septembris küsimusele koos president Dmitri Medvedeviga lahenduse leida.

Hatoyama vanaisa Ichiro Hatoyama oli esimene Jaapani peaminister, kes külastas Nõukogude Liitu ja viis lõpule kahepoolse pakti sõlmimise, mis lõpetas riikidevahelise sõjaseisukorra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles