Venemaa ähvardas sõjaliste meetmetega raketikilbi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Tšehhi pealinnas Prahas protesteerimas selle vastu, et osa raketikilbist ehitataks Tšehhi pinnale.
Meeleavaldajad Tšehhi pealinnas Prahas protesteerimas selle vastu, et osa raketikilbist ehitataks Tšehhi pinnale. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa ähvardas täna rakendada sõjalisi meetmeid, kui USA rajab oma raketikilbi Vene piiride lähedale.

«Kui Ameerika strateegiliste rakettide tõrje kilpi meie piiride lähedale tegelikult rajama hakatakse, oleme sunnitud reageerima mitte diplomaatiliste, vaid sõjalis-tehniliste vahenditega,» on öeldud Vene välisministeeriumi avalduses.

Ministeeriumi teatel õõnestab USA raketikilp ülemaailmset julgeolekut ning Moskva strateegilist positsiooni.

Ministeeriumi väitel on Washington eiranud Moskva ettepanekuid raketikilbi osas.

Vene kindralstaap on ähvardanud vastuseks kilbile seada valmidusse Valgevenes paiknevad taktikalised raketid Iskander ning jätkata lühi- ja keskmaarakettide tootmist.

Analüütikud näevad Moskva sammudes katset õhutada raketikilbi vastaseid Euroopas senisest suuremale aktiivsusele.

Sõjandusanalüütik Pavel Felgenhaueri sõnul kasutab Moskva külmast sõjast tuttavat retoorikat, et hirmutada Tšehhi parlamenti jätma ratifitseerimata lepe, mille allkirjastasid teisipäeval USA välisminister Condoleezza Rice ja tema Tšehhi kolleeg Karel Schwarzenberg.

Felgenhauer lisas, et just seetõttu on Venemaa vastus äärmiselt ebamäärane, ehkki kõlab ähvardavalt. «Tegemist on psühholoogilise survega, samasugusega, mida kasutas Nõukogude Liit 1980. aastatel, kui USA paigutas oma tiibraketid Euroopasse,» sõnas ta ja lisas, et tegu on katsega kutsuda esile raketikilbi- ja USA-vastaste meeleavaldusi.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin ütles, et välisministeeriumi avaldus ei tähenda «sõjategevust», vaid on muutus «strateegilistes hoiakutes».

«Kui te räägite sõjategevusest, siis see, otse loomulikult, ei ole antud juhul teemaks,» sõnas Tšurkin New Yorgist.

Vene ekspresident ja praegune peaminister Vladimir Putin ütles aastal 2007, et Moskva võib suunata oma raketid Euroopale, kui USA jätkab raketikilbi rajamise plaanidega, milles Venemaa näeb ohtu enda riiklikule julgeolekule.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles