Van Rompuy Soome-visiit müstikat ei hajutanud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen (paremal) ja ELi president Herman Van Rompuy.
Soome peaminister Matti Vanhanen (paremal) ja ELi president Herman Van Rompuy. Foto: AFP / Scanpix

Ajaloo esimene Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ei hajutanud eilsel Soome-visiidil uut ametit varjavat müstikat.


Kauppalehti kirjutab, et ta ei öelnud sõnagi selle kohta, milliseks uus amet võiks kujuneda.

Van Rompuy nimetati ametlikult uniooni presidendiks selle nädala esmaspäeval, kui pärast kümne aasta pikkusi vaidlusi jõustus Lissaboni leping.

Kõnealuses lepingus pole presidendi ametiülesandeid väga konkreetselt paika pandud. Seetõttu ongi huvitav vaadata, mida uniooni liider tegema hakkab.

Van Rompuy põhjendas oma vaikimist sellega, et ta alustab tööd uuest aastast. «Ma teen tööd, kuid ametlikult sel töökohal veel pole,» rõhutas ta.

Soome nägi Euroopa Liidu uut presidenti juhuse tahtel, sest Belgia peaministrina oli ta leppinud töövisiidi Soome juba varem kokku.

Mõnetunnise külaskäigu jooksul jõudis ta valitsusjuhi Matti Vanhaneni juurde Kesäranta residentsi ja president Tarja Haloneni juurde Mäntyniemisse.

Kohtumiste teemadeks olid Lissaboni lepingu jõustumine, majandus ja Venemaa.

Ajakirjanikele lubas Van Rompuy, et kuulab ELi väikeste liikmesriikide arvamust sama palju kui suurte oma. «Minu jaoks ei ole olemas väikseid liikmesmaid. On hoopis liikmesriigid, kus on vähem elanikke ja millel on väiksem territoorium.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles