USA kardab importtoidu mürgitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameeriklased on hakanud kartma, et terroristid võivad neid rünnata ka toitu mürgitades. Ameerikasse tuuakse sisse toitu sadade sadamate kaudu vähemalt 180 riigist. Et ametnike hinnangul on bioloogiliste ja keemiliste relvade oht toiduainete kahjustamisel tõsine, on Ameerika sadamates kontrolli oluliselt tugevdatud.

Aasta tagasi, pärast 11 septembrit, määras USA Kongress Toidu-ja Arstimiteametile suuri, seni avalikustamata summasid, et kaitsta Ameerikasse imporditavaid toiduaineid keemiliste ja bioloogiliste patogeenide eest. Nüüd on Toidu-ja Arstimiteamet ehk FDA loonud uue biokaitsesüsteemi, suurendanud inspektorite arvu sadamates ning andnud neile ulatusliku väljaõppe mürkide, bakterite ning patogeenide ehk haigusi tekitavate mikroobide alal. Et olla kursis keemiliste ja bioloogiliste relvade arenguga ja bioterrorismiga, teeb FDA tihedat koostööd Luurekeskagentuuriga. Muuhulgas saavad inspektorid CIA-lt ka analüüse teistes riikides kasutusel olevate toiduainete kaitsesüsteemide kohta. Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse teadlane David Heyman märkis intervjuus Raadio Vaba Euroopale, et bioterrorismi rünnakut Ameerika toiduvarudele peetakse praegu täiesti võimalikuks. “Praeguseks on teada, et bioloogiliste patogeenide arendamine on kestnud juba mõnda aega. Venelased katsetasid sellega Nõukogude Liidu päevil. On ka teada, et Iraak katsetab patogeenidega, mis mürgitaks nisu,” ütles Heyman. Ometi kardab David Heyman, et inspektsioonid võivad aidata küll bioterrorit piirata, kuid saastamisoht jääb endiselt püsima. “On teada, et Iraagi bioloogiliste relvade arendamise infrastruktuur funktsioneerib jätkuvalt. On ka teada, et Iraagi juhtkond on massihävitusrelvade tootmisest äärmiselt huvitatud. Nii et, bioterrori oht ning ka kaitsetus selle ees püsivad.” Heyman rõhutab, et probleem on tõsine. Toiduainete mürgitamine ei ohusta ainult Ameerikat, vaid kogu maailma, sest kui rünnak toimub ka ainult USA-le, puudutab see kogu maailma toiduvarusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles