Bushi nõudmised ähvardavad sõjaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA presidendi George Bushi eilne kõne ÜRO peaassambleel, kus ta otsis maailmaorganisatsiooni toetust Iraagist lähtuva ohu kõrvaldamiseks, sai maailmas valdavalt sooja vastuvõtu osaliseks. Samas on Bushi poolt Bagdadile esitatud tingimused nii karmid, et enamiku vaatlejate hinnangul pole sõda siiski välditav.

USA presidendi eilne sõnum ÜRO riikidele end kaksipidi mõista ei võimalda. Iraagist lähtuv oht nõuab maailmaorganisatsiooni tegutsemist – ning kui ÜRO vaikib, tegutseb Washington üksinda. Täna lisas Bush auru juurde. Tema kinnitusel peavad relvainspektorid naasma Iraaki mitte kuude või aastate, vaid päevade või nädalate jooksul. Bush ei näidanud samas üles erilist optimismi, et Iraagi juht Saddam Hussein nõudmistele allub. “Kahtlen sügavalt, et ta täidab meie nõudmised. Ma loodan seda, aga kahtlen sügavalt,” rääkis Bush. “Põhjus, miks ma kahtlen, seisneb selles, et Saddamil oli 11 aastat meie nõudmiste täitmiseks. Sisuliselt on ta öelnud üheteistkümne aasta jooksul ÜROle ning maailmale, et teda see ei huvita.” Ühendriikide välisminister Colin Powell alustas täna ÜRO Julgeolekunõukogu liikmetega nõupidamisi, et töötada välja järjekordset resolutsiooni Iraagi kohta. Julgeolekunõukogu alalistest, vetoõigusega liikmetest toetab USA karmikäelist poliitikat ühemõtteliselt vaid Suurbritannia. Kuid eile teatas Prantsusmaa välisminister Dominique de Villepin, et Iraagi osas hakkab tekkima konsensus. “Iraak astub vastu Julgeolekunõukogu võimule, ähvardab uue massihävitusrelvade võidurelvastumisega ning kujutab ohtu nii piirkonna, kogu maailma kui omaenda rahva julgeolekule,” selgitas ta. Vaatlejate hinnangul kujuneb kõige raskemaks Venemaa veenmine Iraagi ründamise kasuks. Moskval on Iraagis märkimisväärsed majandushuvid. Hiina suhtes loodavad USA võimud, et Peking jääb vähemalt neutraalseks, nagu sündis enne Lahesõda. Otsustades Iraagi juhtkonna avalduste järgi, ei kavatse Bagdad kaela painutada. Iraagi välisministri Naji Sabri väitel kordas Bush eile ÜROs neidsamu valesid, mida USA propaganda kogu viimase 12 aasta vältel. “Neil pole mitte mingisuguseid tõendeid, et meil on sellised relvad. Iraagil ei ole neid relvi ning USA ei suutnud esitada oma väidete kinnituseks ühtki tõendit,” kinnitas ta. Osade vaatlejate hinnangul võib Iraak inspektorite naasmist küll lubada, kuid siduda selle terve rea tingimustega. Endine ÜRO relvastusinspektor Richard Butler hoiatab Bagdadi, et seekord ei vii venitustaktika teda enam kuhugi. “Kuna ma kahtlustan, et ta üritab leida väljapääsu, nii et ta ei peaks tegema Julgeolekunõukogu poolt nõutud asju, siis ma usun, et Saddam Husseini vastase rünnaku tõenäosus on erakordselt kõrge,” kõneles Butler. President Bushi poolt Iraagile esitatud tingimused ei piirdunud aga sugugi üksnes inspektorite naasmisega. Bushi kinnitusel peab Iraak täitma kõik ÜRO resolutsioonid – mis puudutavad muuhulgas inimõigusi, terrorismi ning sadu Lahesõjast saadik kadunud inimesi. Analüütikud märgivad, et Bushi visiooni täitmist võimaldab ainult üks – võimuvahetus Bagdadis, ehk USA valitsuse poolt korduvalt väljaöeldud ülim eesmärk. Iraagi praegusele režiimile jääb üle vaid sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles