Gruusia kutsub Pankisi orgu OSCE vaatlejaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gruusia tegi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonile ehk OSCEle ettepaneku saata Pankisi orgu rahvusvahelised vaatlejad. Selle sammuga üritab Gruusia ennetada Venemaa võimalikke sõjalisi rünnakuid ning tõrjuda Moskva ähvardusi ja võrdlust Iraagiga.

Gruusia välisministeeriumi tänases avalduses OSCEle palutakse saata Pankisi orgu rahvusvahelised vaatlejad, kelle ülesandeks oleks jälgida orus peavarju leidnud tšetšeenide tegevust. Välisministeeriumi teatel on kutsutud OSCE vaatlejatega liituma ka Venemaa ametnikud. Avalduses kritiseeritakse Venemaa presidendi Vladimiri Putini hiljutist ähvardust kasutada Gruusia vastu jõudu, kui Tbilisi ei suuda tagada julgeolekut kahe maa piiril. Putin kordas ultimaatumit eile, esinedes ÜRO peaassambleel. Venemaa presidendi sõnul kavatseb Moskva kasutada õigust enesekaitsele, kui Gruusia ei saa jagu Pankisi orus peavarju leidnud tšetšeeni mässulistest. Vaatlejate sõnul oli see avaldus suunatud ühteaegu nii Tbilisile kui ka Washingtonile. Tegu võib olla Moskva katsega peatada USA võimalikku sõjalist lööki Iraagi pihta, kuna Venemaal on seal märkimisväärsed majanduslikud huvid. USA välisministeerium teatas täna, et on kategooriliselt vastu Venemaa võimalikule sõjalisele sissetungile Gruusiasse. Ministeeriumi pressiesindaja toonitas, et USA toetab Gruusia territoriaalset terviklikkust. Moskvas viibiv Ühendriikide välisministri abi relvastuskontrolli ja rahvusvahelise julgeoleku küsimustes John Bolton lükkas aga kategooriliselt ümber väited nagu kavatseks USA pigistada silma kinni Venemaa võimaliku sõjalise sissetungi korral Gruusiasse, saades vastutasuks Moskvalt vabad käed Iraagi ründamisel: “Iraagi teemal ütleksin seda, et president Bush on esitanud meie seisukohad selles küsimuses ja ma ei näe reaalselt võimalust vastuteeneks olgu siis Venemaale või mõnele teisele riigile.” Vaatlejate hinnangul üritab Gruusia ennetada Venemaa võimalikke sõjalisi lööke. Täna teatas Moskvasse saabunud Gruusia parlamendi asespiiker Vahtang Rcheulishvili, et Tbilisi on valmis andma Venemaale välja Pankisi orus vahistatud tšetšeenid. Venemaa aseprokuröri Sergei Fridinski teatel on Pankisis 300 – 400 tšetšeeni võitlejat, kes kasutavad orus asuvaid treeninglaagreid ja varustusbaase. Sõjapõgenikke arvatakse Pankisis olevat umbes 7500. Uudisteagentuuride teatel on Gruusia president Eduard Ševardnadze saatnud Venemaa riigipeale Putinile ametliku kirja, mille sisu puudutab Putini avaldust Gruusia-Vene suhetest. Venemaa Riigiduuma toetas täna üksmeelselt president Putini avaldust Gruusia aadressil ning soovitas oma resolutsioonis valitsusel kaaluda Gruusiale antava majandusabi peatamist, energiatarnete hinna tõstmist ning sõpruse ja koostöölepingu eelnõu arutamise edasilükkamist. Duuma otsuses märgitakse, et Gruusia ei kontrolli oma territooriumit ning OSCE vaatlejate kutsumine Pankisi orgu ei aita olukorda stabiliseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles