Kutšma puhkusereisid ajavad krimlased hulluks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina president Leonid Kutšma naases hiljuti tööle puhkuselt Krimmis. Vähe on kohalikke, kes selle üle südamest ei rõõmustaks. Alati, kui Kutšma ekipaaž poolsaarele jõuab, toob see kaasa ränki kannatusi nii Krimmi elanikele kui kõigile ülejäänud puhkajatele.

Musta mere jõulised lained mühavad kõige ahvatlevamalt augustis, mis on nii ukrainlastele kui Krimmi külalistele lemmikkuu puhkamiseks. Paraku ka Ukraina presidendile Leonid Kutšmale. Kutšma korteeži saabumine ei jää mingil juhul märkamata – varakult seatakse üles teetõkked. Peagi tekib nende taha autodest üüratu järjekord. Möödub tunnike. Taevast lõõskav päike kütab õhutemperatuuri 35 soojapügalani. Viimaks kihutavad sireenide huilates mööda umbes kolmkümmend valitsuse sõidukit ning miilitsamasinat. Möödub veel veerand tundi ja alles siis avatakse viimaks ka teetõke. Kutšma, nagu Ukraina kõrgeimale poliitikule kohane, suvitab prestiižses Livadia palees Jalta lähedal. Lähedalasuvad suvilad on kuulunud läbi aegade Ukraina võimumeeste soosikuile. Krimmi häda on selles, et piki rannikut kulgeb vaid üks 17 meetri laiune tee.. ja see on ainus kogu Krimmis. Igaüks, vaesest valgevene tudengist kuni Kutšma eneseni peab seda kasutama, kui tahab jõuda ühest punktist teise. Presidendi häda on aga selles, et ta ei reisi kunagi üksi. Tema korteeži kuulub terve rühm eriüksuse sõdureid ning enamasti venib saatemasinate hulk üle kolmekümne. Kui president peab liikuma Livadia paleest kasvõi paari kilomeetri võrra, seiskub liiklus Sevastoopolis sageli enam kui tunniks. See pole aga sugugi kõik. Presidendile meeldib ka võõrustada külalisi. Selle aasta augustis, turismihooaja tipus, külastasid Kutšmad Tatarstani ja Makedoonia presidendid, Ukraina parlamendijuhid ning enamik riigi 23 provintsi kuberneridest. Presidendi lähedalolekust põhjustatud rekordiline liiklusseisak ulatus kuue tunnini. Turismiametnikud kaebavad, et presidendi abid ei tee olukorda põrmugi lihtsamaks. Kogu Kiievi kõrgem bürokraatiaaparaat saabub Krimmi siis kui nende ülemuski, haarates kõrist poolsaare vananeval infrastruktuuril. Kui president saabub puhkama, kaob tervisekeskustes kilomeetrite kaugusel soe vesi. Niisiis pole presidendi tulek just rõõmustav uudis Krimmi ettevõtjaile, kes saavad 60 protsenti aastasissetulekust 40-st aasta ilusaimast päevast. Ega turistidel väga palju võimalusi oma raha eest ilusat loodust nautida olegi. President ning erinevate valitsusasutuste suvilad hõivavad kõik parimad kohad. Niisiis tulevadki Krimmi puhkama suuremas jaos vaid need, kelle rahakott endisest Nõukogude Liidust kaugemale sõita ei võimalda. Ja mõistagi need, kel au end presidendi sõbraks pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles