Itaalia protestib kaupmeeste ahnuse ja Berlusconi poliitika vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia elab neil päevil meeleavalduste õhkkonnas. Mõne päeva eest korraldati nn. ostuvaba päev, et protesteerida euro tulekuga kallinenud hindade vastu. Täna kogunes Roomas aga umbes 50 000 inimest, et avaldada taas meelt peaminister Silvio Berlusconi poliitika vastu.

Sel neljapäeval ei ostnud Itaalia kaplustest ühtki kaupa pea pooled itaallased. Selle tarbijaühistute üleskutsel korraldatud nn ostuvaba päeva eesmärk oli protestida eurost tingitud hinnatõusu vastu. Arvamusküsitlused kinnitavad, et enamiku itaallaste arvates on kaubad alates euro tulekust tänavu jaanuaris järjepidevalt kallinenud. Ühe euro väärtus peaks olema umbes 2000 liiri, üheksa kuud peale ühisraha käibele tulekut on ühe euro väärtus paljude itaallaste hinnangul ligilähedane vaid 1000 liirile ja seega on hinnad nende arvates kallinenud umbes poole võrra. Ka Itaalia tarbijakaitsjad kinnitavad, et hinnad on sel aastal tõusnud enam kui kolmandiku võrra. Näiteks koolikaubad on võrreldes mullusega kolmandiku võrra kallimad; pizza, mille eest mullu tuli maksta nelja euro suurune summa, maksab tänavu vähemalt 7 eurot. Kallinenud on ka vesi, elekter ja gaas. Peaminister Silvio Berlusconi on küll tekkinud olukorra pehmendamiseks rääkinud teatud seaduste vastuvõtmisest, mis annaks riigile õiguse osade kaupade ja teenuste hinnad külmutada ning nii tarbijaid edasiste hinnatõusude eest päästa. Üha enam itaallasi aga arvab, et valitsus ei ole inflatsiooni peatamiseks tarvitusele võtnud õigeid meetmeid ning Berlusconi vastased meeleavaldused koguvad sügise saabudes taas hoogu. Täna pärastlõunal kogunes Roomas peaminister Silvio Berlusconi paremtsentristliku valitsuse vastu meelt avaldama üle 200 000 itaallase, kelle esirinnas seisis tuntud Itaalia filmirežissöör Nanni Moretti, kes mullu Cannes’is oma filmiga “Poja tuba” Kuldse palmioksa võitis. Meeleavaldajate sõnul ei sobi Itaalia valitsusjuhiks suurärimehest meediamagnaat, kes oma kolme eratelejaama kaudu võib edukalt avaliku arvamusega manipuleerida ja moonutatud infot edastada. Berlusconi kriitikute hinnangul on peaminister võimul oldud 16 kuu jooksul riigi huvide teenimise asemel läbi surunud vaid seadusi, mis talle endale kasuks tulevad. Palju on kritiseeritud parlamendi ülemkoja heakskiitu ootavat seaduseelnõud, mis muudaks maksupettusi ja korruptsiooni käsitlevad seadused leebemaks ja päästaks mitmetest sellekohastest süüdistusest ka Belrusconi enda. Tänase protestimarsi korraladajate trumbiks on ka see, et tegelikult pole Berlusconi valitsus suutnud täita pea ühtegi valimislubadust – anda näiteks rahvale maksusoodustusi, reformida tööturgu või investeerida infrastruktuuri arengusse vaesemas Lõuna-Itaalias. Valitsus on teinud teatud maksukärpeid küll väikse sissetulekuga itaallastele, kuid suuremaid soodustusi ei saa Itaalia praegu aeglustunud majanduskasvu ja sellest tingitud kasvava riigieelarve defitsiidi tõttu lihtsalt lubada. 1994. aasta järel on Itaalia riigivõlg hetkel sisemajanduse kogutoodangust kümnendiku võrra suurem. Nii väidavad poliitikavaatlejad, et inflatsioon Itaalias, mis osalt on küll tingitud ka üleilmsest majanduskriisist, annab opositsioonile soodsa võimaluse veenda Itaalia valijaskonda Berlusconi valitsuse nõrkuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles