Müüt kardinal Wojtylast ja sekretär Irenast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola antiklerikaalne nädalaleht “Faktid ja müüdid” väidab, et praegusel paavstil Johannes Paulus II oli Krakowi peapiiskopina armulugu. Poola Rahvusliku Mälu Instituudist aga kinnitatakse, et tegemist on kommunistliku julgeolekupolitsei kunagise provokatsiooniga, mis nüüd on üles soojendatud.

Poolas on teadagi trüki- ja sõnavabadus, ometi on seal teatud tabuteemad. Näiteks ei kirjutata halba poolakast paavstist Johannes Paulus II. Ent nüüd on kaugemale kui kunagi ükski teine kollane leht läinud antiklerikaalne nädalakiri “Faktid ja müüdid”, milles väidetakse, et paavstil oli Krakowi peapiiskopina armulugu krakovlanna Irenaga. Viimane töötas seitsmekümnendatel katoliiklikus nädalalehes sekretärina ning tema harrastuseks oli sõita kardinal Wojtylaga ehk siis praeguse paavstiga kõikjale kaasa ning lindistada tema jutlusi. Teada on ka, et kardinal Wojtyla aitas üksinda poega kasvatavat lahutatud naist materiaalselt. Poola Rahvusliku Mälu Instituudi Krakowi osakond reageeris “Faktide ja müütide” kõmuloole sellega, et tõi päevavalgele kommunistliku julgeolekupolitsei kunagisi tegemisi. 1973. aastal loodi Poola siseministeeriumi juurde operatiivgrupp, mille eesmärk oli kirikuisade autoriteedi allakiskumine ning nende kohta kompromiteeriva materjali kogumine. 1983. aastal valmistuti operatsiooniks nimega Triangolo, mille siht oli paavsti kompromiteerimine. Irena töökaaslase ksjonds Andrzej Bradecki korterisse sokutati salaja Irena võltsitud päevik, mille julgeolekutöötajad sealt läbiotsimise käigus pidid leidma. Läbiotsimiseni aga ei jõutudki, sest operatsiooni eest vastutav Grzegorz Piotrkowski sõitis napsusena vastu laternaposti. Tegemist on sama Grzegorz Piotrkowskiga, kes mõrvas ksjonds Popieluszko. Arvatakse, et “Faktide ja müütide” artikli autoriks ongi ise Piotrkowski, endine rahvavabariigi julgeolekuohvitser. Faktid ja müüdid, mida annab välja endine vaimulik Roman Kotlinski, on oma eesmärgiks seadnud katoliku kirikus valitseva silmakirjalikkuse, ahnuse ja valskuse paljastamise. Kotlinski kavatsused võivad ju olla kiiduväärsedki, ent kommunistliku salapolitsei provokatsioonidele toetudes vaevalt õnnestub usutavana näida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles