Pressiülevaade: 16.september 2002

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO Prahas toimuvast tippkohtumisest võib saada Iraagi-teemaline kohtumine. Rootsi valijad ei läinud kaasa üle-euroopalise trendiga. Saksamaal müüdi ja osteti valijate hääli. Neil ja muudelgi teemadel kirjutavad täna maailma ajalehed.

The Washington Post kirjutab, et üheksa nädala pärast Prahas toimuv NATO tippkohtumine, esimene selletaoline kolme aasta jooksul, pidi kujunema alliansi laienemisele ja ümberkujunemisele pühendatud tippkohtumiseks. Nüüdseks on peaaegu kindel, et sellest saab Iraagile pühendatud tippkohtumine, kus koos ÜRO Julgeolekunõukogus algava debatiga võib selguda, kas USA edaspidi üldse seob end külma sõja aegadest pärit rahvusvaheliste institutsioonidega. Ärileht The Wall Street Journal märgib, et USA-l tuleb Iraagi ründamiseks ÜRO Julgeolekunõukogu heakskiidu saamise eest maksta ränka hinda. Venemaa president Putin on arve juba esitanud, nõudes silma kinnipigistamist Venemaa sõjalise sekkumise ees Gruusiasse. The Washington Post teatab, et uusimate arvamusküsitluste kohaselt toetab kaks kolmandikku ameeriklastest sõjalise jõu kasutamist Iraagi vastu. Poolte arvates on olulised Euroopa liitlaste toetus, ÜRO ja USA Kongressi heakskiit. USA Kongressis küsivad aga demokraadid üha enam, miks soovib president Bush seadusandjatelt sõja heakskiitmist nii kiiresti, veel enne novembrivalimisi. Euroopa lehed analüüsivad Rootsi valimistulemusi. Stockholmis ilmuv Dagens Nyheter leiab, et Rootsi valijad ei läinud kaasa üle-euroopalise trendiga, mille kohaselt paljud vasakpoolsed valitsused on lühikese aja jooksul võimu kaotanud. Leht kutsub peaminister Göran Perssonit siiski koalitsiooni looma poliitilise spektri keskossa kuuluvate parteide ning mitte vasakpoolsete ja rohelistega. Lõuna-Rootsi leht Sydsvenska Dagbladet soovib koalitsioonis näha liberaale, kellele antud toetus peaaegu kahekordistus. Kui valijad on liikunud keskme poole, peaks seda tegema ka valitsus. Saksa leht Frankfurter Rundschau kirjutab Austria Vabadusparteid tabanud kriisist, võrreldes laupäeval partei juhtimisest keeldunud Jörg Haiderit tujuka diivaga. Pole siiski sugugi kindel, kas Haider tõepoolest suurest poliitikast lahkub ja Kärnteni liidumaale tagasi tõmbub, diivad ju ei suuda ilma tähelepanu ja aplausita elada. Austria päevaleht die Presse leiab, et Haider sai viimasel minutil aru, et Vabadusparteid ootab tohutu valimiskaotus. Parteil on enne kongressi pidamist nüüd vaid viis päeva uue juhi leidmiseks. Valimised aga toimuvad juba 24. novembril. The Wall Street Journal märgib, et Soome saab väga kõrge hinnangu oma majanduse konkurentsivõime eest. Maailma Majandusfoorumi täna avaldatud raporti kohaselt on Soome Euroopa Liidus juhtkohal. Internetil rajanevate teenuste, rahandusturu liberaliseerimise ning ettevõtluskliima poolest on Soome ees isegi USA-st. Briti leht the Guardian kirjutab Saksa valimiseelsest häälteostu skandaalist. Prokurörid uurivad mitmeid valijate häältega kauplemise juhtumeid. Üks Kielis asuv firma lubas poliitikutele müüa tuhandest häälest koosnevaid pakette veidi enama kui kuue tuhande euro eest. Firma väidab, et on vahendanud 15 tuhat valijate häälte ostu-müügi tehingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles