ÜRO Peassamblees nõutakse tähelepanu muudelegi teemadele peale Iraagiga seonduva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO Peaassamblees on seni pälvinud põhitähelepanu Iraagi temaatika ning USA ähvardused kasutada Saddam Husseini võimult kõrvaldamiseks sõjalist jõudu ka ilma ÜRO mandaadita. Selle kõrval on varju jäänud paljud muud ja sugugi mitte vähem olulised teemad, mida assambleel sõna võtnud riigipead, valitsusjuhid ja välisministrid on esile tõstnud.

ÜRO peassamblee seekordset istungit vahendavad massimeediakanalid on keskendunud peamiselt vastuoludele Iraagi ümber ja rahvusvahelisele terrorismivastasele kampaaniale. Näiteks reedel lõppev kümnepäevane töökohtumine ministrite tasemel jõuab Iraagiga seonduva kõrval arutada veel vaid Iisraeli-palestiinlaste konflikti, India ja Pakistani vastasseisu Kashmiris ning olukorda Afganistanis. Hirm, et Washington võib Iraagile sõja kuulutada või et mõnes nimetatud pingekolletest lahvatab suurem verevalamine, on varjutanud kõik muud teemad – võitluse vaesuse ja epideemiatega, keskkonnakaitse probleemid ja rahvastiku kasvu reguleerimise – kui nimetada vaid väheseid. Afganistani president Hamid Karzai ei häbenenud oma kõnes ÜROle ja Lääneriikidele meenutada Tokyo konverentsil antud lubadust toetada afgaane 4,5 miljardi dollariga. Seni on kodusõdadest räsitud riiki jõudnud vaevalt 2% lubatud summast. Aafrika riikidele on eluliselt tähtis välisabi jätkumine, et leevendada äärmisest vaesusest tingitud näljahäda ja toetada poliitilisi reforme. Nigeeria president Olosegun Obasanjo rõhutas oma kõnes, et pea pool Musta mandri asukatest elab täielikus vaesuses ja harimatuses. Aafrika riigid ei piirdu ainult kaeblemise ja toetuse kerjamisega. Täna pidasid ÜRO Peaassamblee raames eraldi kohtumise Aafrika arengut toetavas koostööprojektis osalevad maad – Alžeeria, Lõuna-Aafrika Vabariik, Nigeeria ja Senegal, mis üritavad jälgida üksteise pingutusi välisinvesteeringute ligimeelitamiseks. Lõuna-Aafrika Vabariigi president Thabo Mbeki kutsus oma kõnes rikkaid riike appi moderniseerima Aafrika maade majandusi, et teha lõpp pidevale ja alandavale almuste jagamisele. Kuigi Euroopa üks tõsisemaid pingekoldeid Balkanil on õnnestunud summutada, kaebas Jugoslaavia riigipea Vojislav Kostunica, et maailm suhtub Balkani maadesse jätkuva umbusuga. Kostunica rõhutas veel, et ÜRO administreeritavast Kosovo provintsist on saanud inimkaubitsejate ning organiseeritud kuritegevuse keskus. Üks väheseid arengumaade esindajaid, kes tõstis positiivsest küljest esile terrorismivastast kampaaniat, oli Kolumbia vastne president Alvaro Uribe. Tema sõnul aitab ülemaailmne võitlus terroristidega maha suruda ka narkokaubandust. Uribe sõnul on narkootikumidel inimkonnale samasugune mõju nagu massihävitusrelvadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles