13 surmapõlgurist meresõitjat teevad üksinda ringi peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

New Yorgist võtsid sel pühapäeval suuna avamerele 13 parima tipptehnoloogiaga varustatud jahtlaeva, igaühe pardal vaid üks inimene, kel kavatsus juhtida oma purjekas läbi kõige raskemate vete ja ilmastikuolude ümber maakera. Seitsme kuu vältel läbivad võiduajamisest Around Alone ehk “Üksi ring peale” osavõtjad pikima võistlusdistantsi maailmas.

Ehkki purjeregatist osavõtjaid kannustab soov tulla esimeseks, pole see nende prioriteetidenimistus kaugeltki esikohal. Kõige tähtsam on tulla tagasi elavana, seejärel tulla tagasi terve paadiga ning alles siis saavutada ka hea koht, loetleb üks võistlejaist seatud eesmärke. Regati statistika näitab, et keskmiselt suudab selle üleinimlikke pingutusi nõudva võistluse lõpetada 60 protsenti startijaist. Võiduajamise kahekümne aasta pikkuse ajaloo jooksul on meri nõudnud kaks inimelu. Around Alone’i võib pidada suurima meediakajastusega purjeregatiks maailmas. Sageli võrreldakse teda teise võistlusega Vendee Globe, kus osavõtjad sõidavad samuti ihuüksi ümber Maakera. Ent kui Vendee Globe’il seilavad võistlejad sihilike peatusteta, siis Around Alone’il tuleb läbida viis etappi. See lisab üritusele märgatavalt meediahuvi, mis aga peamine – võimaldab sadamates paate remontida ning seetõttu veesõidukitest ka hoopis rohkem välja pigistada. Ehkki edasi liiguvad purjekad üksnes tuulemootoriga, kujutavad nad seestpoolt tõelist tehnikaimet. Satelliidiühendus annab nii purjetajale endale kui võistluse jälgijatele pidevalt aimu jahi asukohast ning eesseisvatest ilmastikuoludest. Kurssi hoiavad kaasaegsed navigatsioonisüsteemid. Ja ometi usaldavad võistlejad tehnikast rohkem ikka iseennast – mis tähendab tohutut koormust kehale ja vaimujõule. Magada saab vaid 30 minutiliste intervallidega kokku neli tundi ööpäevas. Söögilauda katavad kuivatatud toiduviilud ning üksnes nii palju vett, kui purjekaga kaasa mahub. Läbi tuleb ajada ka tualetita. Kui midagi juhtub, saavad osavõtjad konsulteerida satelliittelefoni teel arstiga. Eelmisel aastal pidi üks võistlejaist koguni opereerima enda küünarnukki. Kõige selle lõbu eest maksavad osavõtjad kallilt. Ühe võistleja eelarve on umbes kolm miljonit dollarit. Tehnikat täiskuhjatud jahtlaevad annavad tunnistust, kui palju on muutunud esimesest soolopurjetajate võiduajamisest aastal 1968, mil maailm oli tunnistajaks suurimale võltsingule meresõidu ajaloos. Toona startis teistega ühes rivis ka inglane Donald Crowhurst, kes kavatses panna reisi ajal kokku navigeerimist hõlbustava arvuti. Kompuutrit ta aga tööle ei saanudki. Olles oma laevukese piiratud võimetest frustreeritud, keeras ta kursilt kõrvale, kavatsedes ilmselt otsa ümber pöörata ning vahetult enne võistluse lõppu taas teiste ette jõuda. Samal ajal saatis ta radiogramme, andes oma asukohaks paiga, kus ta tegelikult pidanuks olema. Mis inglasest lõpuks sai, polegi teada – kaheksa kuud hiljem leiti ta paat tühjana avamerel hulpimas. Pühapäeval New Yorgist alguse saanud võiduajamisel sellised pettused enam kõne alla ei tule. Jahtlaevade asukohti saab igaüks jälgida reaalajas internetist. (www.aroundalone.com)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles