Makedoonia valimistel saatis edu opositsiooni ja albaanlaste sissijuhti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Makedoonia eilsete parlamendivalimiste esialgsed ametlikud tulemused peaksid selguma täna õhtuks, kuid juba praegu on selge, et rahvuslikku joont ajanud peaminister Ljubco Georgijevski valitsusel tuleb võim üle anda Branko Crvenkovski juhitud sotsiaaldemokraatidele. Albaanlastest valijad andsid toetuse endisele sissiliidrile Ali Ahmetile.

Sotsiaaldemokraatide toetajad tähistasid Skopje tänavail oma soosikute valimisvõitu juubelduste ja püssipaugutamisega. Rahvuslasena tuntud peaminister Ljubco Georgijevski tunnistas juba oma kaotust ja õnnitles võidukat rivaali, nimetades eile toimunud valimisi Makedoonia ajaloo kõige demokraatlikemaks. “Me nõustume, et need valimised olid kõige ausamad ja demokraatlikumad, mida Makedoonia Vabariigi parlamentaarsest ajaloost mäletame,” kinnitas praegune valitsusjuht. Georgijevskile sai saatuslikuks eelkõige suutmatus tulla toime majandusprobleemide ja lokkava korruptsiooniga. Samuti on valijad väsinud makedoonlaste ja albaanlaste vahelisest vägivallast, millele valitsus ei suutnud või ei soovinud piiri panna. Makedoonia jaoks tavatult kõrge osalusprotsendiga valimised kulgesid Balkani mõistes enam-vähem rahulikult, kuigi väiksemaid intsidente siiski oli. Ka valimisi jälginud Eesti Riigikogu liige Tiit Käbin hindas nende korralduslikku poolt igati heaks. “Siin ei ole minu meelest mingeid probleeme. Korraldus on hea, inimesed jaoskonnakomisjonis tunnevad asja ja teevad oma tööd hoolikalt,” ütles Käbin valimisjaoskonna kohta, mille tööd ta isiklikult jälgis. Kõik välismaised vastukajad – NATO-lt, Euroopa Liidult ja teistelt riikidelt – on siiani olnud positiivsed. Äsjatoimunud valimisi hinnatakse oluliseks sammuks demokraatia ja stabiilsuse poole Makedoonias. Esialgsed andmed pakuvad mõõdukama joone esindajana tuntud Crvenkovski juhitud koalitsioonile 44,9% häältest Georgijevski partei 27,7% vastu. See tähendaks, et sotsiaaldemokraatidel jääb parlamendienamusest pisut puudu. Ka on selge, et stabiilsuse tagamine riigis pole ilma üht albaanlaste parteid koalitsiooni kaasamata niikuinii võimalik. Makedoonia elanikest umbes kolmandiku moodustavatest albaanlastest valijaskond andis eelistuse endise mässuliidri Ali Ahmeti juhitud Demokraatlikule Liidule Integratsiooni Eest, mis lõi praegusse koalitsiooni kuuluvat Albaanlaste Demokraatlikku Parteid. Endine sissiliider Ahmeti räägib nüüd rahvuslikust leppimisest ja rahuleppe jõustamisest: “Me töötame Ohridi rahuleppe jõustamise nimel ja kõigi positiivsete väärtuste säilitamise nimel sel maal, mis poliitilise võitluse käigus on devalveerunud.” Albaanlaste jaoks on Ahmeti rahvuskangelane, kuid makedoonlased ning ka rahvusvaheline üldsus peab teda terroristiks ja võimud on andnud välja tema vahistamisorderi. Seetõttu Ahmeti ise tõenäoliselt valitsusse ei lähe, kui ka tema partei koalitsiooni astub. Koalitsioonipartneri valik ei ole uue valitsusjuhi ainus probleem. Eelkõige on üleval küsimused, kuidas õnnestub tulevasel valitsusel võtta oma kontrolli alla albaanlastest enamusega riigi lääneosa, tõsta jalule majandus ja saada jagu 40%-ni ulatuvast tööpuudusest. Samas tasub meenutada, et Crvenkovski esimesel peaministriks oleku perioodil 1992 – 1998 tal oma riiki majanduskriisist välja tuua ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles