Üleujutused ähvardavad lammutada Tšehhi valitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tšehhi valitsuse töö on maksude tõstmise ümber puhkenud vastuolude tõttu juba mitmendat päeva paralüseeritud. Reedel lükkas parlament ühe koalitsioonisaadiku vastuhääle tõttu tagasi üleujutuskahjude korvamiseks väljatöötatud maksupaketi, tõugates vaid kaks kuud ametis olnud valitsuse lagunemise äärele.

Kuu aega pärast teadaoleva ajaloo laastavamaid üleujutusi raputavad tulvaveed endiselt Tšehhimaad – kuid seekord on kahju poliitiline. Valitsuskriis puhkes reedel, kui parlament lükkas ootamatult tagasi maksupaketi, mis oleks pidanud aitama valitsusel katta Eesti rahas 50 miljardi kroonini ulatuvaid purustusi. Tšehhi valitsuskoalitsioonil on parlamendis väikseim võimalik enamus – 200-st saadikust toetavad valitsust 101. Üks saadikutest oli reedese hääletuse ajal ära, väiksema koalitsioonipartneri, Vabadusliidu saadik Hana Marvanová aga hääletas maksupaketi vastu, kukutadeski eelnõu läbi. Sestsaadik on käinud valitsuse saatuse ümber pingelised läbirääkimised. Peaminister Vladimír Špidla nõuab hääletuse põhja lasknud Vabadusliidu ministrite lahkumist valitsusest, see aga jätaks suurima koalitsioonierakonna moodustavad sotsiaaldemokraadid vähemusse. Ajalehe Mladá Fronta Dnes analüütik Jan Kubita usub, et valitsuse lagunemise korral väljuvad kriisist võitjana seni kõigi parlamendierakondade poolt tõrjutud kommunistid. “Kuna Spidla on ideoloogiliselt kõige lähedasem kommunistidele, vajab ta eelnõude läbisurumiseks nende toetust. Ning et seda saada, peavad eelnõud vastama rohkem kommunistide maitsele. Nii et ilmselgelt tuleb neil võimu jagada,” selgitab Kubita. Samas on sotsiaaldemokraadid tõotanud äärmuslike jõududega, kelle sekka loetakse ka kommuniste, koostööd mitte teha. Küsitlused näitavad, et kommunistide kaasamise vastu oleks tervelt kaks kolmandikku tšehhidest. Teise variandina võiks teha koostööd Václav Klausi paremtsentristidega, nii nagu ka eelmise valitsuse ajal. Kuid siin võib osutuda määravaks kahe partei liidrite vastastikkune antipaatia. Peaminister Špidla lubab, et koalitsiooni tulevik selgub homseks. Tšehhi kommentaatorite hinnangul on selleks ka ülim aeg. Tuntud politoloog Jiři Pehe märgib, et peaminister on end näidanud halva taktikuna, ilmutades kangekaelsust seal, kus targem olnuks tunnistada kaotust ning eelnõu uuesti üle vaadata. Peaministri tegevust toetab siiski üle poole tšehhidest. Üsna üksmeelselt nahutavad aga kommentaatorid oma vastuhäälega maksupaketi põhja lasknud Hana Marvanovát. Seistes enda sõnutsi oma valijate huvide eest, tegi ta neile hoopis karuteene, kuna tema partei võib nüüd igasuguse sõnaõiguse hoopis kaotada, leiavad vaatlejad. Mladá Fronta Dnes usub aga, et suurimaks kaotajaks on osutunud praeguses kriisis tšehhi rahvas. Just nüüd, kui kätte hakkab jõudma uputustejärgne suurim stress, tegeleb valitsus suunamise ja abistamise asemel sisemise kemplemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles