Lukoili bossi rööv õõnestab Venemaa mainet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaad vapustas läinud nädalal teade riigi suurima naftakompanii Lukoili asepresidendi Sergei Kukura röövimisest, mis tõi selgelt meelde 90-te alguse metsiku kapitalismi tapmised ja väljapressimised ning tekitas maailmas taas kahtluse, et Venemaa ei ole investeerimiseks turvaline riik. Kõrgetasemelise ärimehe röövimine langetas koheselt Lukoili aktsiate hinda, naftakompanii pani aga Kukura leidmise eest välja ei rohkem ega vähem kui miljon dollarit.

Tänaseks on Lukoili finantsjuhi Sergei Kukura saladuslikust kadumisest möödunud juba viis päeva, kuid röövimise põhjus pole ikka veel teada. Väidetavad röövijad võtsid Lukoiliga ühendust alles eile ja nõudsid mõningatel andmetel Kukura vabastamise eest kuus miljonit dollarit. Need väljapressijad ei pruugi aga olla tõelised röövijad, sest nad ei esitanud mingeid tõendeid selle kohta, et Kukura tõesti nende käes on. Sergei Kukura rööviti neljapäeva hommikul Moskva-lähedases Vnukovos, kus asub Lukoili kinnine elamukompleks. Ta oli koos autojuhi ja turvameestega sõitmas ühelt hästi valvatud objektilt teisele, kuid kurjategijad suutsid turvameetmed üle kavaldada. Nad peatasid miilitsateks maskeerituina auto ja viisid Lukoili asepresidendi endaga kaasa. Temaga koos olnud inimestele süstiti narkootilist ainet ja toimetati nad ühes autoga metsa. Röövimise põhjuste kohta läks kohe liikvele mitmeid versioone. Peamiseks jäi võimalus, et tähtsa ärimehe eest võidakse nõuda suurt lunaraha, kuid samuti ei välistatud sisemisi vastuolusid Lukoilis ja naftafirma konkurentide halbu kavatsusi. Lukoil on Venemaa suurim ja maailmas naftavarude poolest neljandal kohal olev naftakompanii. Sergei Kukura on üks selle kompanii asutajaliikmetest, kes omab väga palju konfidentsiaalset infot, sealhulgas ka riigisaladusi. Lukoili president Vagit Alekperov teatas kohe järgmisel päeval pärast röövimist, et firma maksab Kukura leidmise eest kolmkümmend miljonit rubla preemiaraha, mis teeb dollarites kokku umbes ühe miljoni. See on sama hind, mida president Bush lubas Bin Ladeni pea eest. Erinevalt esiterroristist oli Kukura nimi siiani avalikkusele tundmatu, kuid tegu on tõepoolest suurekaliibrilise ärimehega, kellesarnase röövimist pole Venemaal seni veel ette tulnud. Juhtunu mastaapi näitab kas või see, et Lukoili aktsiad langesid päev peale inimröövi ligi kolme protsendi võrra. Ent Lukoili bossi röövimine ei tekitanud kahju mitte üksnes naftakompaniile, vaid kaudselt kogu Venemaale. See saatis maailma jälle sõnumi, et kriminaalsel Venemaal on ohtlik äri teha ja siia on riskantne investeerida. Paradoksina juhtus intsident vaid päev pärast seda, kui Venemaa töösturite ja ettevõtjate liit teatas oma plaanidest alustada Läänes suurt Vene ärimaailma maine parandamise kampaaniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles