EL teeb Venemaale Kaliningradi küsimuses järeleandmisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liit on põhimõtteliselt otsustanud järele anda Venemaa nõudmisele mitte rakendada Kaliningradi oblastile seadusandlusega nõutavat täit viisarežiimi. Euroopa Komisjoni tänane kompromissettepanek tuleb Venemaa soovidele vastu mitmes olulises punktis, seda Leedu arvelt.

Euroopa Komisjon avalikustas täna meetmete paketi, millega loodetakse lahendada tüli Venemaaga Kaliningradi transiidi üle pärast laienemist. Euroopa Komisjoni president Romano Prodi teadvustas täna esimest korda kogu laienemisprotsessi sõltumist probleemist, öeldes, et tegemist on “põhimõttelise küsimusega,” mille lahendamiseta “laienemisläbirääkimisi ei saa lõpetada.” “Sel põhjusel oleme nüüd kokku panemas meetmete paketti, mis aitaks suures ulatuses lahendada kauba ja inimeste otsetransiidi probleemi Kaliningradi ja Vene emamaa vahel pärast laienemist,” sõnas ta. Prodi tunnistas otsesõnu, et enamus järeleandmistest puudutab Leedut. Paketi tuumaks on ettepanek hakata tihti Kaliningradi vahet reisivatele Venemaa kodanikele väljastama spetsiaalseid “transiidi hõlbustamise dokumente.” Kuni aasta 2004 lõpuni saaks dokumendi Vene sisepassi ettenäitamisel, pärastpoole läheks vaja välispassi. Ühe Euroopa Liidu ametniku sõnul oleks sisuliselt tegemist lihtkorras väljastatava mitmekordse viisaga. Ametniku sõnul on Leedu valitsus ettepanekuga nõustunud. Dokument võiks Komisjoni nägemuse kohaselt väljastada tasuta Leedu konsulaarasutused Venemaa poolt esitatud nimekirjade alusel. Prodi väitel oleks transiididokument “täies kooskõlas” Euroopa Liidu seadustega. Samas on Euroopa Liit kuni viimase ajani kinnitanud, et ilma välispassi ja viisata ühenduse piires reisida ei saa. Kandidaatidelt on lisaks nõutud Schengeni seadusandluse kiiret ja täielikku rakendamist. Prodi lubas, et Euroopa Liit “garanteerib,” et Leedule ei tehta takistusi Schengeniga liitumisel. “Meie Euroopa Liidu seadusandlust järgivad ettepanekud garanteerivad selle, et vanade ja uute liikmete vahelisele piiride kaotamisele ei tehta takistusi.” Ühe Euroopa Komisjoni allika sõnul on iga kandidaatriigi otsustada, kas transiididokumenti ka oma territooriumil tunnistada, lisades samas, et Venemaa on huvitatud vaid Leedust ka Komisjon ise kellelegi “peale käima ei hakka.” Sama ametnik ütles, et kontaktid Moskvaga on näidanud, et “venelastele tundub ettepanek meeldivat.” Prodi rääkis täna telefonitsi ise ka president Vladimir Putiniga, viimase reaktsioon oli samuti positiivne. Transiididokumendi kõrval kaalub Euroopa Liit ka võimalust rahastada kiirrongiliiklust, mille abil Venemaa kodanikud võiksid viisavabalt, kuid peatumata läbi Leedu sõita. Pikemas perspektiivis soovitakse alustada ka läbirääkimisi Venemaaga saavutamaks viisanõude üldist kaotamist. Komisjon ettepanek ootab nüüd liikmesriikide formaalset heakskiitu, novembrikuisel tippkohtumisel Venemaaga loodetakse see lõpuks ka allkirjastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles