Pressiülevaade: 19.09.02

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänased lehed jätkavad Iraagi kriisi lahkamist, arutlevad natsikurjategija Maurice Paponi vabastamise üle ning toovad ära masendava statistika HI-viiruse levikust Ida-Euroopas.

Irish Times ja The Guardian kirjutavad, et UNICEFi raporti andmetel ulatub HI-viirusekandjate ning AIDSihaigete arv Ida-ja Kesk-Euroopas juba ühele miljonile. Üheksa kümnendikku neist on Venemaal ja Ukrainas. Mõlemad lehed rõhutavad kurba statistikat Eestis, kus iga 100,000 inimese kohta on 107 HI-viiruse kandjat. Irish Times märgib, et see arv on 17 korda kõrgem kui Euroopa Liidu riikide keskmine. Prantsuse lehed kommenteerivad täna natsikollaborandi Maurice Paponi vanglast vabastamist. Le Monde jälestab Paponi, kes ei ole kunagi oma tegude üle kahetsust avaldanud, kuid lisab, et vaatamata ta närusele isikule peab ka Paponile seaduse järgi õigust mõistma. Nouvel Observateur ütleb, et Maurice Papon on Prantsuse halva südametunnistuse sümbol, kuid märgib samuti, et kui kord kohtumõistmine on toimunud, siis peab sellega leppima. Nüüd võib vaid veel järgneda kas halastus või kättemaks. Süddeutsche Zeitung kritiseerib liidukantsler Gerhard Schröderi Iraagi rünnaku vastast hoiakut. Leht peab Schröderi Ameerika-vastasust suureks veaks. Leht ütleb ka, et oma kategoorilise seisukohaga on liidukantsler halba valgusesse seadnud ka Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni. Le Monde kirjutab, et Saksa valimistel on nüüd Iraagi küsimusel sama oluline tähtsus kui tööpuudusel. Leht ütleb, et see on liidukantsler Schröderi poolt väga kaval taktika. Arutelu Iraagi üle võtab töötute arvu tõusu küsimuselt teravuse. Ameerika politoloog Helen Fessenden kirjutab Financial Timesis, et USA on Gerhard Schröderi seisukoha Iraagi suhtes osaliselt ise esile kutsunud. Kuivõrd Ameerika ei ole sakslaste seas praegu väga populaarne, siis võib Schröderi seisukoht talle valimistel hääli tuua. Fessenden lisab aga, et Schröder on jätnud USA-le avatuks võimaluse sõja puhul Saksamaal asuvaid baase kasutada. Vene ajaleht Trud märgib, et Venemaa kaks tähtsamat Ivanovi, kaitseminister Sergei ja välisminister Igor, on eeloleval nädalavahetusel Washingtonis. Lehe arvates pakuvad ministrid USA-le Iraagi ründamisel Venemaa toetust, lootes saada vastutasuks vabu käsi Gruusias. Leht ütleb, et kui mõlemad Ivanovid jõuavad USA-ga vaikivale kokkuleppele, on president Bushil tee lahti tegutsemiseks Lähis-Idas. Washington Posti juhtkiri toetab president Bushi Iraagi poliitikat. Juhtkiri on veendunud, et Iraagi nõusolek relvastusinspektorite riiki lubamiseks on vaid taktikaline manööver, mille tahetakse aega võita. Washington Post kutsub valitsust jätkama survet ÜRO Julgeolekunõukogule, et vältida Iraagi seatud lõksu sattumist. Shveitsi päevaleht Le Temps kirjutab, et kasum loteriidest tõusis viimase kümne aasta jooksul Shveitsi prantsuse keelt kõnelevates kantonites 720 protsenti. Le Temp märgib, et ühelgi teisel ettevõtlusel ei ole nii suurt edu ette näidata. Leht kirjutab, et kuigi õnnemäng toob riigile sisse suuri summasid, peab muretsema loteriidel mängivate inimeste pärast. 0,8 protsenti šveitslastest kannatab nimelt hasartmängu sõltuvuse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles