Brüsselis jälgitakse tähelepanuga Slovakkia parlamendivalimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Slovakkias toimuvad täna ja homme parlamendivalimised. Rahvusvahelised meediaväljaanded rõhutavad sellega seoses, et tegemist on erakordselt oluliste valimistega, kuna nende tulemusest sõltub Slovakkia tulevik – kas Euroopa Liit ja NATO või rahvusvaheline isolatsioon. Kas Slovakkia valijad seisavad tõepoolest sedavõrd karmi valiku ees

NATO ja Euroopa Liidu peakorterites jälgitakse Slovakkia parlamendivalimisi suure huviga. Nimelt võib nende võitjaks osutuda mees, tänu kellele jäi see Kesk-Euroopa riik omal ajal maha rongist, mis viis Ungari, Poola ning Tšehhi Vabariigi NATOsse ning lähemale Euroopa Liidule. Vähemalt viimased arvamusküsitlused näitavad, et kõige suuremad šansid valimised võita on taas Vladimir Mečiaril ning tema parteil. Läänemaailmas on aga Mečiari kuulsus kõike muud kui hea. Üheksakümnendate aastate keskel jahmatas Mečiar peaministrina eurooplasi ning USAd oma läänevaenulikkuse, marurahvusluse ning autokraatliku valitsemisstiiliga, mis viis riigi sisuliselt rahvusvahelisse isolatsiooni. Kas sama saatus ähvardab Slovakkiat ka nüüd, on siiski enam kui küsitav. Kõik teised arvestatavad parteid on teatanud, et nad ei soovi Mečiariga koalitsiooni moodustada. Selge tagamõte oli ka president Rudolf Schusteri avaldusel, kui ta teatas, et ei pea tegema ettepanekut valitsuse moodustamiseks ilmtingimata kõige rohkem hääli kogunud parteile. Kui saatus endise poksija tõepoolest taas võimule tooks, leiaks ka NATO ja Euroopa Liit end keeruliste valikute ees. Seepärast on mõlemad organisatsioonid andnud üsna selgelt mõista, milliseid valimistulemusi nad näha soovivad. Avalikult on Brüsseli ametnikud õhutanud slovakke valimistel aktiivselt osalema ning hääletama nende parteide poolt, kes riigi kindlasti NATOsse ja Euroopa Liitu viivad. Sedasama rõhutas ka Slovakkia president Rudolf Schuster, kui ta nimetas tänaseid valimisi kõige olulisemateks alates 90. aastast. “Ma usun siiralt, et need valimised kinnitavad lõplikult meie vääramatut suunda demokraatliku maailma poole ja et need avavad meile ukse Põhja-Atlandi Allianssi, mille taga on uks Euroopa Liitu. Nende uste võti pole kunagi varem nii lähedal olnud,” ütles Slovakkia president. Vaatlejad jagavad president Schusteri optimismi. Kõigi eelduste kohaselt moodustatakse järgmine valitsus nendest samadest parempoolsetest parteidest, kes kuuluvad praegusesse kabinetti. Kuid arvestada võib ka ühe uustulnukaga. Kolm aastat tagasi asutatud SMER ehk Suund, mis lähtub populistlikult “korra ja seaduse” platvormilt, on populaarsuselt teine erakond Mečiari partei järel. SMERi eesotsas on kolmekümne kaheksa aastane Robert Fico. Karismaatilisest Ficost võib vabalt saada järgmine peaminister. Ja ehkki Ficot on iseloomustatud kui Mečiari nooremat, rafineeritumat ning emotsionaalsemalt stabiilsemat varianti, on ta rahvusvahelistele organisatsioonidele siiski vastuvõetav valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles