Saksamaa pühapäevastel valimistel tuleb tihe rebimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal täna avalikustatud viimaste arvamusküsitluste tulemused lubavad oodata pühapäevastel valimistel väga tihedat rebimist praeguse kantsleri Gerhard Schröderi juhitud koalitsiooni ja kristlike demokraatide vahel, keda juhib Edmund Stoiber. Mõned analüütikud spekuleerivad ka võimalusega, et Schröder vajab valitsuse moodustamiseks endiste Ida-Saksa kommunistide toetust.

Kolme täna avalikustatud küsitluse tulemused ennustavad Schröderi ja Stoiberi vahel ülitihedat rebimist, neljas pakub pisikest edumaad praegusele sotsiaaldemokraatide juhitud valitsusele ning selle tulemused peegeldavad ilmselt valijate rahuolu Schröderi otsusega mitte ühineda võimaliku Iraagi vastase sõjaga. Küsitlustulemused osutavad, et praeguste võimukandjate ja opositsiooni vaheline rebimine on nii tasavägine, et lõpptulemuse võib ära määrata valimisaktiivsus. Ilmaennustus lubab pühapäevaks tugevat vihmasadu, kuid poliitilised ennustused ei ole üht meelt selle suhtes, kellele kehv ilm kasuks võiks tulla. Täna üritasid Saksamaa juhtpoliitikud viimasest kampaaniapäevast viimast võtta ning pidasid maa eri piirkondades üksteise järel kõnesid, püüdes võita enda poole neid valijaid, kes pole veel oma eelistusotsust teinud. Ekspertide arvates on aga kõhklejate osakaal langenud paari nädala taguselt 30%-lt 5 – 6%-ni. Sotsiaaldemokraatliku Partei SPD peasekretär Franz Munterfering võis täna rahuoluga teatada, et tema erakond on vahepealse mahajäämuse tasa teinud. “Me olime pikalt maas, kuid oleme nüüd vahemaa tasa teinud ja usun, et praegu oleme õige pisut ees. Ning nüüd kutsume valijaid andma Gerhard Schröderile selge mandaat,” rääkis Munterfering. Ka Kristlik Demokraatliku Partei CDU peasekretär Laurenz Meyer arvab, et valimised tulevad väga tasavägised, kuid tema usub, et fotofinišist tuleb võitjana välja just tema erakond. “Kahe suurema partei vahel tuleb kindlasti fotofiniš, kuid me usume, et meid saadab edu, kui jätkame nende teemade esiplaanile seadmist, millega oleme viimasel ajal tegelenud,” loodab Meyer. Mõlema suurema partei platvormid on tegelikult üsna sarnased. Mõlemad lubavad vähendada praegust 9,6%-list tööpuudust. Ka lahendused, mida kumbki partei pakub praeguse kehva majandusseisu parandamiseks, on küllaltki sarnased. Viimastel päevadel on Stoiber ka Iraagi küsimuses lähenenud Schröderi seisukohtadele, öeldes, et ei toeta USA ühepoolset aktsiooni Iraagi vastu. Olulisem erinevus on lähenemises immigratsioonipoliitikale. Stoiber soovib seada immigratsioonile rangemad piirangud ja panna rõhu sisserändajate integreerimisele ühiskonda. Schröder on lubanud võidu korral jätkata praegust koalitsiooni rohelistega. Kristlikud demokraadid omakorda loodavad moodustada koalitsiooni väikeettevõtjaid ühendava Vabade Demokraatide Parteiga. Kuid on veel üks partei, kes võib hakata pärast valimisi võimujagamisel olulist rolli mängima – nimelt endise Ida-Saksamaa Kommunistliku Partei järglane Demokraatliku Sotsialismi Partei PDS. Paljud vaatlejad oletavad, et vajaduse korral võivad sotsiaaldemokraadid taotleda valitsuse moodustamiseks ka endiste kommunistide toetust. Schröder on küll kampaania ajal korduvalt kinnitanud, et ta pigem loobub võimust, kui toetub PDS-i häältele, kuid küsitluse andmetel enamik inimesi seda lubadust väga tõsiselt ei võta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles