Saksa valimised muutusid rahvusvaheliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal toimuvad pühapäeval parlamendivalimised, mille eel lisandus valimisvõitlusse valimistele omamoodi rahvusvahelise ilme andev skandaal. Nagu eilsetest uudistest teada, olevat Saksa justiitsminister Herta Däubler-Gmelin George Bushi valitsemismeetodeid Hitleri omadega võrrelnud. Sellele järgnes ränk kriitika Washingtonist, skandaali on sekkunud Juudi Maailmakongress ning ameeriklased on Saksa diplomaatilised esindused elektrooniliste sõimukirjadega üle külvanud. Berliinis püüab süüdistatav minister asja kiiresti siluda.

RVE: Saksamaa justiitsministri Däubler-Gmelini Hitleri ja Bushi võrdlus ilmus neljapäeval “Shvaabi Päevalehes”. Minister ise ütleb nüüd, et ta niisugust võrdlust teinud ei ole ja ähvardab ajalehe toimetaja kohtusse kaevata. Kas tänaseks on selge, kumb neist valetab Arne Luht: Ei ole selge. Justiitsminister olevat võrdluse teinud ühel valimismiitingul, aga tema kõnet ei lindistatud ja välja ei ole ilmunud ka ühegi ajakirjaniku makilinti. Ministri enese väite järgi olevat ta viidanud USA-s eneses kõlavale kriitikale ja seoses sellega öelnud, et “Bush tahab oma Iraagi-poliitikaga tähelepanu sisepoliitilistelt probleemidelt kõrvale juhtida ja seda meetodit tunneme meie oma ajaloost, Adolf Natsist saadik”. Aga kuna üks kuulaja olevat kohe protesteerinud, olla minister selgitanud, et seda lauset “ei tohtivat Bushiga seostada”. “Shvaabi päevalehe” toimetaja Michael Hahn kirjutas siiski ministri lause peaaegu sõna-sõnalt oma ajalehte, asendades ainult väljendi “Adolf Natsi” sõnaga “Hitler”. Toimetaja ütleb, et minister olevat selle artikli avaldamiseks isiklikult loa andnud. Minister väidab, et tema kõnet tõlgendati valesti. Et asja klaarida, toodi ajalehe toimetaja televisiooni, kus ta veel täna ministri eituse kohta ütles, et “ei ole kunagi ühtki inimest niimoodi valetamas näinud”. Kokkuvõttes tundub, et ministri kõne oli piisavalt kahemõtteline, et seda kui Hitleri võrdlust tõlgendada ja sellega on džinn pudelist väljas. RVE: Nnig asi paistab olevat piisavalt tõsine, et eile kirjutas kantsler Schröder Bushile koguni isikliku avaliku kahetsuskirja... AL: Jah, Schröder kirjutas muuhulgas järgmist: “Ma kahetsen väga, et Saksamaa justiitsministri väidetavate väljenduste tõttu on tekkinud mulje, mis on Sinu tundeid sügavalt haavanud. Minister kinnitas mulle isiklikult, et ta ei ole midagi niisugust öelnud ja ma kinnitan Sulle, et minu kabinetis ei ole kohta ühelgi ministril, kes Ameerika presidenti mõne kurjategijaga seostaks.” Schröder niisiis kaitses oma ministrit. Tema tänastes viimastes valimiskõnedes oli asi unustatud. Aga päevauudistes kestab arutamine edasi ja igal pool tsiteeritakse ka president Bushi julgeolekunõustajat Condoleezza Rice’i, kes viimases Financial Timesis ütles, et Schröderi valitsus on “USA-Saksa suhted mürgitanud”. RVE: Schröder on viimastel nädalatel järjekindlalt öelnud, et Saksamaa võimalikus Iraagi-vastases sõjas mitte mingil juhul ja mitte kuidagi ei osale, ning väidetavasti saavutanud sellega edu ka valijate hulgas. Kui valimised möödas ja tema valitsus peaks võimule jääma – kas on võimalik, et ta siis oma põhimõttest lahti ütleb AL: See võimalus on ju poliitikas alati olemas. Pärast võib rahvale näiteks öelda, et “näe, nüüd on meil uued andmed, mis Saddami kuritegelikkust ja massihävitusrelva olemasolu tõestavad – niisiis läheme sõtta!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles