Eurovaidlus ja eurokonsensus Ungari parlamendis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vimastel päevadel varjutasid ungarlaste ühinemissoovi Euroopa Liiduga ägedad sisepoliitilised vaidlused. Neljapäevaks jõuti nii kaugele, et parlamendis loodud uus eurointegratsiooniga tegelev komisjon võttis vastu põhimõttelise deklaratsiooni, milles Ungari avaldab tahet Euroopa Liiduga ühineda.

Eelmise valitsuse peaminister Viktor Orbán on viimasel ajal toimunud suurkogunemistel korduvalt rõhutanud, et nn. kodanlikud erakonnad toetavad Euroopa Liiduga ühinemiseks vajalikku põhiseaduse muutmist ainult teatud tingimustel. Sellisteks tingimusteks on näiteks talupidajatele antav krediit, väikeste ja keskmiste ettevõtete toetamine ja suurem palgatõus kui valitsuse poolt järgmiseks aastaks lubatud 3 protsenti. Alguses reageerisid valitsusringkonnad sellele küllaltki teravalt. Brüsselis viibiv peaminister Medgyessy hoiatas, et ühinemist ei tohi siduda mitte mingite lisatingimustega. Välisminister Kovács süüdistas Orbánit populismis. Väiksema valitsuspartei esimees Kuncze heitis Orbánile ette enesekontrolli puudumist ja avantürismi. Vaatamata arvamuste erinevusele kooskõlastasid neli parlamendiparteid integratsiooni käiku. Neljapäeval loodud uuel Euroopa integratsiooniga tegeleval suurkomisjonil õnnestus kõige tähtsamates küsimustes saavutada üksmeel: võeti vastu riigi avaldus ühinemiseks Euroopa Liiduga. Praktiliselt olid sellesse avaldusse võetud sisse kõik Orbáni ettepanekud. Parlament võtab veel sel aastal vastu liitumiseks vajalikud põhiseaduse muudatused, millele järgneb siduva jõuga rahvahääletus. Liitumise pooldajad moodustavad käesoleval ajal Ungaris ilmse enamuse. Nelja erakonna esindajad leppisid kokku ka selles, et ühinemisega seotud vaidlusi ei viida rahvusvahelisele areenile. Ühise kommünikeega oli rahul ka Viktor Orbán, kes rõhutas konkurentsivõime parandamise tähtsust, ning seda, et sellele suunatud abinõud peavad selgelt peegelduma ka 2003. aasta eelarves. Iseasi, kas parlamendi esimehe sõnad uue ajastu saabumisest Ungari poliitilises elus ka tegelikult õigeks osutuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles