Valimistejärgsel Saksamaal seisab ees „mürgitatud“ suhete taastamine USA-ga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal toimusid eile sõjajärgse ajaloo kõige tasavägisemad parlamendivalimised ja tulemusi oodates kuulutasid nii kantsler kui kantslerikandidaat end kordamääda juba võitjaks. Lõpptulemused ilmusid hommikul kella neljaks ja näitasid mikroskoopilist võitu praegusele valitsusele: 603 parlamenditoolist 306 kuuluvad sotsiaaldemokraatide ja roheliste koalitsioonile, opositsiooniparteidel on kokku ainult 11 kohta vähem ja sellega tõotab tulla ka Saksa ajaloo kõige raskem valitsusperiood.

RVE: Nagu nüüd teame, on ka uue Saksa kantsleri nimi jälle Gerhard Schröder. Maailmas küsitakse täna, mida tähendab see Saksamaa suhetele Euroopa Liidu ja USA-ga. Schröder on viimastel nädalatel radikaalse Iraagi sõja vastase hoiakuga Ameerikas hulga vaenlasi soetanud... Arne Luht: Mis Euroopa Liidu laienemist, niisiis ka Eestit mõjutab: see peaks jätkuma, nagu senini. Schröder on prantslastele olnud ebamugav partner ja Prantsusmaa president Jaques Chirac lootis muidugi, et saksa opositsioonijuht Edmund Stoiber võidab. Aga seda ei juhtunud ja loomulikult saatis Chirac täna Berliini õnnitlustelegrammi. Nüüd tuleb Chiracil Euroopa Liidu põllumajandustoetuste suhtes ikka Schröderiga kokku leppida ja tõenäoliselt mõnest mugavast rahapotist loobuda, ning seda veel enne Kopenhageni tippkohtumist, nagu mõlemad mehed lubasid. Saksa-Ameerika suhetes seisab esimene tõeline proovikivi ees juba homme, kui Varssavis tulevad kokku NATO kaitseministrid. USA kaitseminister Rumsfeld ütles täna, et ta ei soovi Saksa kaitseministri Peter Struckiga kohtuda – mis on päris karm avaldus. Reaalsus näeb küll välja nii, et mõlemad mehed peavad Varssavis samaaegselt ühes ruumis istuma; mis edasi saab, ei ole selge. Veel täna pressikonverentsil kordas Schröder, et see, mida ta enne valimisi ütles, jääb kehtima – see tähendaks, et Saksama Iraagi vastases võjas ei osale. RVE: Kuuldavasti jäävad Schröderi valitsusse enamasti samad näod, mis seni. Aga ameeriklastele teeb muret ka justiitsminister Herta Däubler-Gmelin, kes möödunud nädalal George Bushi Hitleriga võrdles. Sellest sai enneolematu skandaal. Kas see minister vahetatakse välja AL: Jah, tänaseks paistab see klaar olevat. Minister, kes ilmselt Schröderi Iraagi-poliitika rööbastel absoluutselt lubamatult üle pingutas, ei ole oma silumiskatsetega mingit mõistmist leidnud ja annaks tulevikus ka opositsioonile liiga magusa rünnakuvõimaluse. Selge on, et saksa valitsusel tuleb USA-sse mingi uus sild ehitada, sest praegu on suhted tõsiselt häiritud, või “mürgitatud”, nagu ütles president Bushi julgeolekunõunik Condoleezza Rice. RVE: Valimisvõit oli äärmiselt napp, mis tähendab, et Schröderil saab olema väga raske oma otsuseid läbi suruda. Kantslerikandidaat Stoiber kuulutaski juba täna, et ta kukutab Schröderi valitsuse ühe aastaga. Kas uued valimised on juba silmapiiril AL: Noh, Stoiber oli eile ka esimene, kes ennast suureks võitjaks kuulutas ja seda veel tänagi kordas. Nii napp häälteenamus nõuab valitsuskoalitsioonilt muidugi väga tugevat distsipliini. Välisminister Joschka Fischer ütles täna Stoiberi kuulutuse peale, et nii nagu mees valimisigi ei võitnud, et õnnestu tal ka valitsust kukutada. Igal juhul tuleb valitsusel nüüd väga kindla käega ja kiiresti tegutseda, et plaanide elluviimist jätkata. Koalitsioonikõnelused algasidki juba täna, et mitte aega kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles