Läti vasakpoliitikud panustavad valimiste eel vene kaardile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Balti riikide poliitikutest ja võimukandjatest on Vladimir Putiniga õnnestunud kahepoolselt kohtuda vaid Läti ja Leedu presidentidel. Laupäev tõi sellesse nimekirja lisa, sest Putin võttis Kremlis vastu Läti opositsiooniliidri Janis Jurkansi. Läti venekeelne meedia peab seda kohtumist äärmiselt tähtsaks välispoliitiliseks sündmuseks, lätikeelsed ajalehed näevad selles vaid vasakpoolsete valimiseelset populismi ja Kremli püüdlusi Lätis oma jalga ukse vahel hoida.

Läti Vene-meelse ja NATO-skeptilise opositsiooniühenduse Võrdsete Õiguste Eest Ühtses Lätis liidri Janis Jurkansi kohtumine Putiniga kaks nädalat enne Läti üldvalimisi, võimaldab vene poliitikutel oma valijatele näidata, kuivõrd olulised on nende jaoks suhted Venemaaga. Tänane Läti venekeelne meedia näitab laupäevast kohtumist läbimurdena Läti suhetes idanaabriga. Samalaadsed hinnangud tulevad ka Venemaalt. Eileõhtune telejaama Rossija uudistesaade “Vesti nedeli” pidas Putini-Jurkansi kohtumist üheks olulistest nädalasündmustest. Lätikeelne meedia kommenteerib opositsioonipoliitiku visiiti Moskvasse kainemalt. Tänane ajaleht “Diena” kirjutab, et Jurkansi visiidis Moskvasse puudub võti Läti ja Venemaa lähenemisele. Välisminister Indulis Berzins märkis, et Jurkans esindas kohtumisel Putiniga opositsioonijõudude välispoliitikat, mis on paljuski vastuolus riikliku välispoliitikaga. Berzins ütles, et see näitab hästi Läti vene poliitikute välispoliitilist orientatsiooni. Läti president Vaira Vike-Freiberga ei kommenteerinud Jurkansi visiiti, ent soovitas valijatel silmad lahti hoida. Tänasel esimesel visiidijärgsel pressikonverentsil ütles Jurkans, et Läti võimuesindajate reaktsioonid tema visiidile vastasid täiesti tema ootustele. “Ma pean seda poliitiliseks armukadeduseks. Aga ma ei tea ka vastust küsimusele, miks hinnati [minu kohtumisest rohkem] meie presidendi kohtumist[Putiniga ] Alpi mägikuurordi restoranis”, osutas Jurkans Raadio Vaba Euroopale. Jurkansi kokkuvõte kohtumisest Putiniga ei pakkunud midagi uut, sisaldades vaid vana retoorikat Läti-Venemaa suhete hädavajalikkusest pikitult russofoobiasüüdistustega praeguste välispoliitika tegijate aadressil. “Selle asemel, et kasutada meie võimalusi Venemaal ja tõepoolest murda jää Läti-Venemaa suhetes, serveeritakse seda hoopis kui riigivastast tegevust”, kinnitas Jurkans Vaba Euroopale. Läti välisminister ütles, et seekordsed valimised on Läti jaoks samavõrd olulised kui aastad 1990-1991, sest peavad selgitama, kas riigi Lääne orientatsioon jätkub. Vene parteid panustavad hoolega suhete parandamisele Venemaaga, sest see on ka ainus valdkond, milles nad on suutelised midagi ära tegema. Politoloogide hinnangul peavad vene poliitikud enda edasipüsimiseks aga eelolevatel valimistel kindlasti koalitsiooni jõudma, kaotades muidu oma valijad lõplikult. Võib eeldada, et ka Moskva meeri Juri Lužkovi kõrgetasemeline visiit Riiga selle nädala lõpul on kui vesi Läti vasakpoolsete veskile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles