Horvaatia lubab kaitsta rahvuskangelasest kindralit iga hinna eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Horvaatia valitsus on võtnud kokkupõrkekursi ÜRO sõjakuritegude tribunaliga, keeldudes välja andmast Horvaatia armee sõjaaegset ülemjuhatajat, erukindal Janko Bobetkot. Valitsuse kinnitusel on Horvaatia valmis taluma koguni rahvusvahelisi sanktsioone, kuid inimsusevastastes kuritegudes süüdistatud rahvuskangelast vahistada ei kavatse.

Seni Lääneriikide üheks suurimaks Balkani lemmiklapseks olnud Horvaatia seisab silmitsi ühe tõsiseima kriisiga iseseisvussõjast alates. Eile esitas ÜRO sõjakuritegude tribunal vahistamiskorralduse 83-aastasele erukindral Janko Bobetkole, kes juhtis Horvaatia vägesid 90-ndate algul peetud iseseisvussõjas. Bobetko on kõrgeim horvaat ning üldse vanim inimene, keda oodatakse tribunali süüpinki. Konkreetselt paneb Haagi kohus kindralile süüks Horvaatia armee operatsiooni nn Medaki enklaavis, kus tapeti väidetavalt ligi 30 tsiviilisikut ning hävitati üle 160 maja. Uurijate hinnangul oli Bobetko kuritegudest teadlik, kuna etendas keskset rolli Medaki operatsiooni läbiviimisel. Horvaatia valitsus on asunud rahvuskangelaseks peetavat Bobetkot jõuliselt kaitsma. Peaminister Ivica Račan lubab kasutada kõiki vahendeid – õiguslikke, poliitilisi ning diplomaatilisi, et erukindrali väljaandmist vältida. Bobetko ise kinnitas nädalavahetusel emotsionaalses esinemises ajakirjanikele, et elusalt ta end tribunali kätte ei anna. Täna sõnas ta Raadio Vaba Euroopale antud intervjuus, et talle esitatud süüdistuse taga on vaid püüe võrdsustada ohvreid ning kurjategijaid. “Näen üksnes vandenõud, uut liiki fašistlikku käitumist, mille põhieesmärgiks on Horvaatia riigi õõnestamine,” kõneles ta. Horvaatia rahvas toetab kindralit peaaegu üksmeelselt. Ühe hiljutise küsitluse järgi seisis 84 protsenti horvaatidest Bobetko väljaandmise vastu. Analüütikud hoiatavad samas, et valitsus teeb tribunalile vastu astudes suure vea. Järgneda võivad ÜRO sanktsioonid hävitaksid positiivse maine, mida Horvaatia on diktaator Franjo Tudjmani surma järgsete demokraatlike reformidega suutnud koguda. Zagrebi rahvusvaheliste suhete instituudi professor Damir Grubisa leiab, et valitsusel pole õiguslikku alust Bobetko väljaandmisest keelduda. “See süüdistus on ilmselgelt midagi, mida peab arutama kohus. Horvaatia peab Haagi tribunalile kuuletuma, seda isegi rahvuskangelaseks peetava kindral Bobetko puhul,” usub õigusekspert. Juhtiv poliitikakommentaator, Zagrebi ülikooli majandusprofessor Slaven Letica märgib, et ehkki valitsus on lubanud pöörduda Bobetko kaitseks konstitutsioonikohtu poole, ei saa Horvaatia põhiseadus erukindralit kuidagi aidata. “Rahva seisukohast on süüdistus küll vastuvõetamatu, kuid õigustus keeldumiseks on nõrk. Rahvusvahelised kohustused seisavad kõrgemal riikidest või nende konstitutsioonidest,” selgitab ta. Kuidas käituks rahvuskangelase arreteerimise puhul armee, selle koha pealt lähevad analüütikute ennustused lahku. Ühes ollakse aga ühel meelel – valitsusele tähendaks see puhkevate massimeeleavalduste järel surmaotsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles