Ukraina opositsioon harjutab ülestõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina pealinnas Kiievis kestavad juba teist nädalat president Kutshma vastase opositsiooni korraldatud meeleavaldused, mis kutsuvad rahvast ülestõusule. Vahepeal vaibunud pinged läksid jälle teravaks, kui opositsioonipoliitikud üritasid eile pääseda tele-eetrisse ning täna ründasid piketeerijad presidendi administratsiooni hoonet.

Ajakirjanik Georgi Gongadze kadumisaastapäeval alanud aktsioon "Tõuse üles, Ukraina" hakkas peale suure meeleavaldusega Kiievi peaväljakul ning vaibus peale seda, kui eriüksus presidendi administratsiooni juurde püstitatud telgid minema viis. Mõni aeg ei ületanud miitingud uudistekünnist, kuid eilne telekeskuse vallutamine tõi Ukraina sündmused jälle fookusesse. Protestiaktsiooni eestvedajad - parempoolne Batkivshina partei liider Julia Timoshenko, Sotsialistliku partei juht Oleksandr Moroz ja esikommunist Petro Simonenko - said eile õhtul hakkama sellega, et vallutasid Ukraina telekeskuse. Nad pääsesid puutumatute parlamendisaadikutena telemajja ning suutsid siseneda stuudiosse, kust pidi algama Ukraina kesktelevisiooni UT-1 kella üheksane uudistesaade. Opositsioonipoliitikud tahtsid pääseda otse-eetrisse, et kutsuda rahvast teleekraanilt üles võitlema president Leonid Kutshma vastu, kuid uudistesaate asemel otsustas telekanal lasta eetrisse hoopis loodusfilmi. Selle all jooksis paanikat tekitav teade, et telestuudio on kolme juhtpoliitiku ja nende kahesaja toetaja poolt vallutatud. Täna on Ukraina telekeskuse juures väljas juba palju enam miilitsaid, räägib UT-1 korrespondent Rostislav Martõnjuk, kelle hinnangul on olukord üldiselt siiski rahulik: "Ma tulen just praegu televisioonist. Seal on hulk miilitsaid, kes valmistuvad maja kaitseks, valvavad kõiki sisse- ja väljapääse. Kõik naeravad, miilitsad sealhulgas. See on praegu vaid mingi mäng. Kui vaadata, millises meeleolus telekeskuse juures viibivad jõuametkondade esindajad on, tundub, et neid ei ohusta mitte miski." Ukraina opositsioon on seevastu väge täis. Internetiajaleht Ukraiinska Pravda, kus töötas ka tapetud Gongadze, avaldas täna ärevaid teateid sellest, kuidas kolonnid liiguvad miilitsa piiramisrõngastest läbi murdes Bankovskaja tänaval asuva presidendi administratsiooni suunas ja kuidas opositsioonitegelased üritavad majja pääseda, et anda president Kutshmale isiklikult üle pöördumine palvega ise tagasi astuda. Kolonnid ja vallutamised meenutavad kahtlemata ülestõusu, kuid Kiievi ajakirjaniku Rostislav Martõnjuki arvates on asi erinevalt mullusest revolutsioonist kaugel: "Tegelikult pole Kiievis mingit revolutsioonilist olukorda. Ei midagi selletaolist, mis toimus peale Melnitshenko lintide ilmsikstulekut, kui inimesed tulid tänavatele ja kõik lõhnas 1991. aasta järgi. Praegu pole ligilähedaseltki midagi sellist. Lihtsaid inimesi, nagu näiteks minu sõpru ei huvita see üldse." Martõnjuk leiab, et Timoshenko ja vasakpoolsed üritavad meeleavaldustest rohkem poliitilist kasu lõigata, sest Kutshma mahavõtmine pole praegu reaalne. President Kutshma ise võtab asja stoilise rahuga, nimetades meeleavaldusi demokraatia ilminguks. Rahutuste algul viibis ta üldse välismaal, täna aga teatas, et on valmis opositsiooni esindajatega kõnelema alles homme. Ligi 50 Ukraina rahvasaadikut kuulutas kuni selle kohtumiseni välja näljastreigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles