Pressiülevaade 25.09.2002

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma ajalehtedes leidis elavat vastukaja Briti peaministri Tony Blairi eilne ettekanne parlamendis Iraagi ohtlikkusest, selle valgusel analüüsiti ka USA-Saksa suhete parandamise võimalusi. Tähelepanu pälvisid veel presidendivastased rahutused Ukrinas ning Horvaatia keeldumine anda Haagi tribunalile välja sõjakuritegudes süüdistatud erukindralit.

New York Times kirjutab, et Briti peaministri raport ei pruugi paljusid veenda Iraagi-vastase sõja vajalikkuses, kuid on tõsine argument ÜRO relvastuskontrolli inspektorite tagasisaatmiseks Iraaki. Seevastu Šveitsi päevaleht Le Temps leiab, et nii Suurbritannia valitsusjuhi ettekanne kui USA presidendi hiljutine kõne ÜROs ei suutnud leevendada eurooplaste kahtlusi kahe riigi tegelikes kavatsustes Iraagi vastu. Ja need lõhnavad lehe hinnangul ilmselt nafta järgi. Washington Postis uurib kolumnist Ivo Daalder, miks õnnestus Saksa kantsleril Gerhard Schröderil tänu vastuseisule Iraagi ründamisele oma valimiseelset populaarsust suurendada. Daalderi arvates on üheks põhjuseks see, et USA valitsus ei ole oma senistes välispoliitilistes otsustes arvestanud Euroopa riikide muresid ja Vanas Maailmas süvenevat patsifismi. Saksa ajalehed otsivad Briti peaministri ettekandes võimalusi suhete parandamiseks USAga. Die Welt kirjutab, et Saksamaa kantsler võiks sel eesmärgil kasutada ära kohtumist Suurbritannia valitsusjuhiga. Lehe arvates on kantsler Schröderil võimalus oma hoiakut Iraagi suhtes muuta, viidates Blairi ettekandele. Berliner Zeitung seevastu arvab, et Gerhard Schröderil on nüüd veelgi rohkem argumente, mis kinnitavad, et ennetava löögi andmine Iraagile pole vajalik. Lehe sõnul oli Blairi raportis vähe uut ja veel vähem veenvaid tõendeid Iraagi kurjadest kavatsustest. Saksamaa valimiste läbisaamise järel on Prantsuse ajalehe Le Monde hinnangul ainsaks takistuseks Euroopa Liidu laienemisele Iirimaa referendum. Lehe arvates peab ühendus võtma kindla seisukoha ka Türgi sobivuse suhtes, vastasel juhul võib solvunud Ankara mõne välispoliitilise sammuga Brüsselile ebameeldivusi valmistada. Horvaatia suurim päevaleht Vecernij List jagas tänases numbris oma lugejatele sõjakuritegudes süüdistatava erukindrali Janko Bobetko näopildiga plakateid. Plakatil on suur pealkiri “Ma olen otsustanud”, mis viitab Bobetko avaldusele, et ta ei kavatse end elusalt Haagi tribunali kätte anda. Ukraina ajalehed kommenteerivad presidendivastaseid väljaastumisi ja kohaliku telejaama hõivamist opositsioonipoliitkute poolt. Ukraiyna Moloda märgib sarkastiliselt, et polnud paremat ja ilmekamat näidet Ukraina võimude piirangutest sõnavabadusele kui poliitikute tungimine telestuudiosse. Valitsusemeelne Den seevastu süüdistab vastasseisu süvendamises nii presidendi toetajaid kui tema vastaseid. Lehe hinnangul valitseb Ukrainas praegu poliitiline anarhia, sest isegi opositsioon ei suuda oma häält muidu kuuldavaks teha kui tänavapoliitikat kasutades. International Herald Tribune kirjutab Jaapani algkooli õpilaste seas levivast vägivallast ja kasimatust kõnepruugist. Lehe teatel on algklassides sagenenud rüselused ja ropendamine, allumatus õpetajate korraldustele ja isegi pedagoogide ründamine. IHT andmetel on enam kui kolmandikus Jaapani algkoolides vähemalt üks klassitäis õpilasi, kes koolikorrale ei allu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles