Afganistan maadleb Lääne mõjudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afganistani valitsus näeb vaeva, et otsustada, milliste Läänest saabuvate mõjude vastu tuleks võidelda. Teaduse, tehnoloogia ja meditsiinivaldkondi hinnatakse üldiselt positiivseks, kuid filme, popmuusikat ja videomänge peetakse ebasoovitavateks.

Talibani-järgne Afganistan seisab silmitsi paljude uute ja harjumatute nähtustega. Äärmusliku islami värske kogemus ei ole ühiskonnast veel kadunud ning seetõttu on uute tendentsidega kohanemine valuline. Ühelt poolt januneb Afganistani ühiskond Lääne muusika, kirjanduse ja filmide järele, teisalt aga tunneb moraalset ängistust ja hingepiinu, kui nõrkub Lääne ahvatluste ees. Eelmisel kuul piiras valitsus india filmide ja laulvate naiste näitamist televisioonis. Nagu poemüüjad väidavad, on valitsus juba keelustanud ka videomängude müümise ja mängimise. Professor Abdul Bashir Fazli, kes juhatab Kabuli Ülikooli islamiseaduste teaduskonda ja kes lõpetas George Washingtoni Ülikooli võrdleva õigusteaduse alal, on üldiselt entusiastlik Lääne kultuuri suhtes, kuid intervjuus Raadio Vaba Euroopale ütles ta, et Afganistan on huvitatud vaid Lääne teadusest ja tehnoloogiast. “Ma loodan, et Lääne teadus ja tehnoloogia toovad meile kasu,” märkis ta. “Praegu ei ole meil ülikoolides veel isegi arvuteid.” Professor Fazli seisukoht Indiast sissetoodavate filmide, reklaami ning videomängude suhtes on aga eitav. “ Ma arvan, et see eriolukord, milles Afganistan praegu on - seintel absurdsed kinokuulutused jne - ei ole sobiv meie ühiskonnale ega too meie rahvale mingit kasu.” Kuigi islamiteaduste professor on Talibani suhtes kriitiline, näeb ta Talibani kehtestatud korras ka positiivset. Professor ütleb, et Taliban ei eksinud mitte liiga karmi korra loomisega, vaid sellega, et ei teinud seda õigetel alustel. Fazli kaitseb Talibani silm silma, hammas hamba vastu poliitikat, seal hulgas näiteks varga karistamist käe otsast ära raiumisega. Professor ütleb, et see on osa islami õpetusest. Millega Fazli arvates Taliban islami aga reetis, oli, et ta rakendas neid põhimõtteid valimatult ning tõendeid esitamata. Meie raadio Kabuli korrespondendi sõnul on praegu veel täiesti selgusetu, milline võiks valitsuse edu olla filmide, muusika ja videomängude keelustamisel ja tsenseerimisel, sest Kabulis võib praegu näha elektroonikabasaare, mille riiulid on täidetud videote ja videomängudega. Poeomanikud ütlevad, et nende müük läheb hästi. Bazaari omanik, kellega meie korrespondent vestles, märkis, et ta on keelu suhtes äärmiselt skeptiline, sest isegi Talibani ajal olevat olnud võimalik videosid müüa. Teise basaari omanik, kes enne samuti videomängude kauples, ütles, et valitsuse keelu ootel on ta videomängud juba kõrvaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles