Gruusia annab Venemaale välja vahstatud tšetšeenid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gruusia on valmis andma Venemaale välja kümmekond vahistatud tšetšeeni võitlejat. Kuigi tundmatute relvastatud gruppide olemasolu Gruusias on kinnitanud OSCE vaatlejad ning Venemaa peab neid ohuks oma julgeolekule, teatas Euroopa Nõukogu täna, et Moskval ei ole õigust ennetavaks terrorismivastaseks operatsiooniks Gruusia territooriumil.

Gruusia peaprokuratuur teatas täna, et Venemaale antakse välja need 13 tšetšeeni, kes vahistati kahe riigi ühisel piiril augusti alguses. Otsuse aluseks olnud juurdlus tugines ka Venemaalt saadud andmetele. Venemaa kaitseminister Sergei Ivanov, kes peab Varssavis kõnelusi NATO kaitseministritega, hindas tšetšeenide väljaandmist positiivseks sammuks, kuid märkis samas, et Venemaa nõudmised Gruusiale ei ole sellega ammendunud. Täna teatasid Gruusia võimud veel nelja relvastatud mehe vahistamisest, kellest kaks olid Venemaa kodanikud, kaks osutusid Prantsuse päritolu araablasteks. Püstolkuulipildujate ja laskemoonaga varustatud grupp üritas pääseda Ingushsheetiasse. Samas piirilõigus võttis teadmata päritolu relvastatud grupp eelmisel reedel pantvangi Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni OSCE vaatlejad. OSCE peamaja on kinnitanud juhtunu toimumist, kuid keeldunud avaldamast üksikasju. Koos kaitseministriga Varssavis NATO kaitseministrite kohtumisel osalev Venemaa kindralstaabi juhataja asetäitja kindralpolkovnik Juri Balujevski märkis Varssavis ajakirjanikele, et lähitulevikus võib oodata tšetšeenide ja välismaiste terroristide uusi sissetunge Gruusiasse, sest lähenev talv muudab paljud mäekurud ja teed peagi läbimatuteks. Vene kaitseminister Ivanov ütles Varssavis, et Moskva jätab omale õiguse kasutada kõiki ÜRO hartas sätestatud vahendeid tõrjumaks Gruusiast lähtuvat agressiooni. Kui terroristide sissetungid jätkuvad, märkis Ivanov, siis oleme valmis andma sõjalise vastulöögi koos kõigi sellest tulenevate tagajärgedega. NATO peasekretär George Robertson ütles, et allianss mõistab Venemaa julgeolekumuret, kuid rõhutas samas, et Moskva peab austama Gruusia territoriaalset terviklikkust. Seda seisukohta toetas ka USA kaitseminister Donald Rumsfeld, lisades omalt poolt, et Ühendriigid ei soovi Gruusia pommitamist. NATO kaitseministrid soovitasid Venemaal teha koostööd Tbilisiga tabamaks Pankisi orgu varjunud tšetšeeni mässulisi. Ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee tõrjus täna Moskva süüdistused, nagu toetaks Gruusia terrorismi. ENPA avalduses öeldakse, et Venemaal ei ole õigust ennetavaks terrorimisvastaseks operatsiooniks Gruusias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles