Piiteri tütarlaps Masjana rõõmustab x-põlvkonda Venemaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa arvuti- ja teleekraane on vallutamas uus tähtis tegelane – suure pea ja kriipsujukukätega multifilmikangelane Masjanja. Tütarlaps Piiterist, kes ei karda eluraskusi ega tarakane ning andub hooletult seksi- ja alkoholirõõmudele, sündis internetis, muutus seal koheselt noorte vene kontoritöötajate vaieldamatuks lemmikuks ja otsustas siis ümber kolida televiisorisse.

Masjanja ei kõnni mööda ekraani, vaid hüppab; ei naera, vaid hirnub. Peas on tal kummalgi pool kolm juuksekarva, seljas aga mingi maika. Talle meeldib inimesi haneks tõmmata ja sõpradega pidu panna, internetis istuda ja niisama logeleda. Köögilaual kõndivast tarakanist ei tee Masjanja mingit numbrit ja õgib tänavanurgal rahulikult kiirtoitu, kuigi tema kaaslase arvates on see täielik jõledus. Nii et peenutseja Masjanja ei ole. Ja teiste arvamus talle ka korda ei lähe. Selline kaasaegne iseteadev tütarlaps. Piiterist veel pealegi, kus on inimestel teatavasti üldse teistsugune mentaliteet kui pealinnas Moskvas. Masjanja populaarsust on igat moodi püütud seletada. Temas olevat ülevoolavat optimismi, mida elus alati ei jätku, ning absurdihuumorit, mis Nõukogudemaal kasvanud inimestel paratamatult küljes. Paljudele meenutab Masjanja aga kõige rohkem iseennast. Keegi leiab tema lollustes ja nürimeelsetes harjumustes endale etteheiteid, keegi aga hoopis rõõmustab, et pealiskaudsus ja käegalöömine ei olegi ju Masjanjat vaadates nii pahad asjad. Masjanja valmis joonistanud Peterburi kunstnik Oleg Kuvajev räägib, et pole tema tegelane nii rumal ühtegi kui paistab. Ega vist ei ole jah, sest vastasel juhul poleks küll tuhanded kontoritöötajad terve möödunud aasta esmaspäeva hommikuti tööle tulles kohe arvutis uue Masjanja osa üles otsinud ja selle üle irvitama hakanud. Internetilehekülge mult.ru külastas päevas oma paarkümmend tuhat inimest, rekordiks on aga lausa 65 tuhat külastajat päevas. Kuvajev pidi multika populaarsuse kasvades neli korda serverit vahetama, sest nende võimsus ei pidanud Masjanja fännide survele vastu. Nüüd on internetiprojekt natuke maha käinud, sest Masjanja ülemeelik hirnumine kõlab juba teleekraanidelt. Uued multifilmi osad tulevad rahva ette kõigepealt NTV nädalasündmuste saates Namedni, seejärel aga käiakse neid nädal otsa NTVga seotud kaabel- ja satelliitkanalitel. Multika tobedad naljad ja ütlused levivad rahva seas aga veel kiiremini. Baarides on Venemaal viimasel ajal kombeks küsida Masjanja moodi kruusi konjakit, töö juures aga itsitada ülemuse selja taga, et mine sa p..., direktor. Ülemused, muide, ei pidanud Masjanjast üldse aru saama. Tavalised turismiagendid, algajad juristid ja ajakirjanikud aga küll. Masjanjat peetaksegi selle nii-öelda X-põlvkonna – noorte ja keskmiselt edukate põlvkonna fenomeniks. Üheks neist, kes üürib suurlinnas kehva korterit, veedab päevi tööl arvuti taga ning õhtuid sõpradega klubides. Masjanja patseerib aga muudkui rõõmsalt edasi Piiteri tänavatel, ropendab ja tõmbab marihuaanat ning kavatseb saada vähemalt vene Beaviseks ja Buttheadiks. Ühes isikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles