Eurooplased nõudsid Kopenhaageni kõnelustelt tugevat lepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad täna Londoni kesklinnas.
Meeleavaldajad täna Londoni kesklinnas. Foto: AFP / Scanpix

Kümned tuhanded inimesed kogu Euroopas avaldasid täna meelt, nõudes järgmisel nädalal Kopenhaagenis algavatelt kliimakõnelustelt tugevat lepet.

Meeleavaldused toimusid Londonis, Brüsselis, Pariisis, Stockholmis, Dublinis ja mujal.

Umbes 20 000 inimest marssis läbi Londoni kesklinna. Briti peaminister Gordon Brown lubas meeleavaldajate murega arvestada.

«Teaduslikud tõendid on väga selged, eksisteerib kliimamuutuse probleem, millega meil tuleb tegelda,» ütles Brown pärast kohtumist mitme meeleavaldajaga.

«Kogu maailm tunnistab seda nüüd valitsuste tasemel ning seetõttu on Kopenhaagen valitsuste kokku tulemise koht, et töötada välja rahvusvaheline plaan kliimamuutusega tegelemiseks,» sõnas ta.

Kopenhaageni tippkohtumise eesmärk on jõuda uue leppeni, mis tegeleks kasvuhoonegaaside ja nende mõjudega pärast Kyoto protokolli aegumist 2012. aastal.

Umbes 13 000 inimest marssis Glasgow's, meeleavaldused toimusid ka Belfastis ja Dublinis.

Brüsselis avaldas meelt kuni 15 000 inimest, kandes rohelistes toonides plakateid ning saates Euroopa delegaate erirongiga Kopenhaagenisse.

Niinimetatud Kliimaekspressiga asusid teele Prantsusmaa, Belgia ja Luksemburgi valitsuste läbirääkijad. Kölnis ühineb nendega ka Saksa delegatsioon.

Ühissõidu korraldajad ütlesid, et rong toodab 14,2 kilogrammi süsinikdioksiidi ühe reisija kohta. Auto puhul oleks see näitaja 43,6 kilogrammi ning lennukil 82,4 kilogrammi.

Berliinis istusid USA, Saksa, Hiina ja Senegali liidriteks maskeerunud aktivistid Brandenburgi väravate juures tohutus akvaariumis, pidades laua ümber «läbirääkimisi», samal ajal kui akvaarium aeglaselt veega täitus.

Stockholmis marssis üle 200 inimese kuningapalee juurde.

Prantsusmaal toimusid meeleavaldused kliimaleppe vastuvõtmise toetuseks Pariisis, Bordeaux's, Marseille'is ja teistes linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles