Ülejooksik: Pyongyangis on Kimi jaoks salatunnelid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur Yalu jõe ääres Sinuiju linna lähistel Hiina piiri juures.
Põhja-Korea sõdur Yalu jõe ääres Sinuiju linna lähistel Hiina piiri juures. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea pealinnas on kümnete kilomeetrite pikkune salatunnelite võrk, mis on mõeldud riigijuht Kim Jong-Ili ja tippametnike põgenemisteeks kriisiolukorras, ütles eile kõrge ülejooksik.


Kõrgeim üle piiri Lõuna-Koreasse põgenenud Põhja-Korea ametnik Hwang Jang-Yop ütles usutluses Souli raadiojaamale Vaba Põhja-Korea, et tunnelid on rajatud 300 meetri sügavusse maa alla ning on ühendatud maa-aluse raudteevõrgustikuga. Süsteem on rajatud Kimi, tema pere ja riigi tippametnike põgenemisteeks ja varjupaigaks.

Võrgustikku mööda on võimalik põgeneda Hiinasse, sest üks tunnel viib Pyongyangist 40 kilomeetrit edelas asuvasse Nampo sadamasse.

Kimil ja tema perel on Hwangi sõnul maa all ka uhke punker, mis on tunnelite abil ühendatud strateegiliste punktidega nagu näiteks Suncheon ja Yeongwon.

Pyongyangist 40 kilomeetrit põhja pool asuvas Suncheonis asub Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi teatel suur uraanikaevandus.

Pealinnast 50 kilomeetrit kirdes Yeongwonis asub Põhja-Korea rajaja Kim Il-Sungi villa, kus ta 1994. aastal suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles