Video: Nobeli rahupreemia üleandmistseremoonia

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Oslos Nobeli rahu­preemia kätte saanud Ühendriikide president Barack Obama kaitses mainekat auhinda vastu võttes õiglast sõda, mis tema sõnul võib rahu poole püüdlemisel vahetevahel möödapääsmatuks osutuda.

«See on auhind, mis räägib meie suurimatest püüdlustest – sellest, et vaatamata kogu julmusele ja raskustele meie maailmas ei ole me pelgalt saatuse vangid,» ütles Obama Oslo raekojas peetud pidulikul tseremoonial ja lisas, et võtab auhinna vastu alandlikkuse ja sügava tänutundega, vahendas AFP.

«Võrreldes mõne ajaloo suurkujuga, kes on saanud selle auhinna, on mu saavutused tühised,» tõdes esimene mustanahaline Ühendriikide president. Obama hinnangul on teisi, kes oleks auhinda rohkem väärinud.

Oma kõnes kaitses ta Ühendriikide rolli Afganistanis, nimetades sõda rahu tagamisel mõnikord vajalikuks. «Peame endale tunnistama karmi tõde, et oma eluajal me vägivaldseid konflikte välja ei juuri,» märkis ta.

«Tuleb aegu, mil riigid – tegutsedes üksikult või üheskoos – leiavad, et jõu kasutamine pole üksnes vajalik, vaid ka moraalselt õigustatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles