Leedu president teab salavanglast ilmselt rohkem kui teised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: Liis Treimann

Kõige informeeritum inimene Leedus väidetavalt eksisteerinud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla asjas on ilmselt president, ütles reedel endine presidendi ja peaministri nõunik Albinas Januška.


Pärast parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjonile tunnistuste andmist ütles Januška, et tema ei tea salavanglast midagi, kuid president Dalia Grybauskaite näib selle olemasolus üsna kindel olevat.

«Nagu ma aru saan, on president kõige paremini informeeritud, ning pole põhjust tema sõnades kahelda,» ütles Januška, keda peetakse Leedu poliitikas väga mõjukaks isikuks.

Reedel vastasid seimikomisjoni küsimustele ka operatiivteenistuste 2. ameti endine juht Gintaras Bagdonas, kes töötab praegu Euroopa Liidu kaitsestaabis luureküsimuste eest vastutava aseülemana, ning Leedu saadik NATO juures Linas Linkevicius, kes oli aastatel 2000-2004 kaitseminister.

Linkevicius ütles ajakirjanikele, et tal puudub teave salavangla olemasolust või salavangide riiki toimetamise kohta.

«Septembrirünnaku järel rakendati esimest korda Washingtoni lepingu 5. peatükki, Ameerika palus abi ja riigid tulid appi,» selgitas endine kaitseminister.

Tema sõnul seisnes abi ametkondade koostöös, lennulubade väljastamiskorra lihtsustamises ja muus taolises.

«Leedu oli üks paljudest riikidest, kes võttis need kohustused,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles